Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρόλος του Πολάκη, ο Τσίπρας και οι αντιδράσεις

Ο ορισμός του Παύλου Πολάκη ως ομιλητή στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Ν. Παππά και τις καταγγελίες για το ρόλο του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, δεν ήταν τυχαίος. 
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ο «αψύς» Κρητικός αποτελεί ιδανική περίπτωση για να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε κοινοβουλευτική και μη διαδικασία. 
Ουδείς «πέφτει από τα σύννεφα» για τους αήθεις και χυδαίους χαρακτηρισμούς περί δοσιλόγων, ενώ στην ίδια γραμμή... ενεφανίσθη και ο Νίκος Παππάς χθες.
Ο Παύλος Πολάκης έχει επιλεγεί από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για αυτόν ακριβώς το λόγο. Μέχρι και τομέας ειδικά γι αυτόν δημιουργήθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ και η δράση του στο διαδίκτυο είναι αναλόγου περιεχομένου. Μόνο που πολλά αν όχι το σύνολο των όσων… καταγγέλλει μετατρέπονται σε κεντρική αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιος τον επικεφαλής του να τα αναπαράγει στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις του

Στη Βουλή την Τρίτη υπερέβη τα εσκαμμένα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Απλά κάθε φορά προχωρά και ένα βήμα παραπάνω. Για τον ίδιο ρόλο είχε επιλεγεί και στη διαδικασία της διερεύνησης του Δ. Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της σκευωρίας της Νοvartis. Το σόου που είχε δώσει αρνούμενος να βγει από την επιτροπή είναι ακόμη νωπό.
Απευθυνόμενος σε έναν σκληρό πυρήνα ο βουλευτής για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός έσυρε το κόμμα του σε μια αχρείαστη αλλά συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, δείχνει να έχει ελευθέρας. Και την απόλυτη στήριξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε βάρος των όποιων σχεδιασμών που κάνουν λόγο για στροφή στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία

Ο λόγος και ο τρόπος του Πολάκη λειτουργούν αποτρεπτικά για το χώρο του κέντρου. Παρόλα αυτά παραμένει βασική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό που όμως παραμένουν σε επίπεδο… αρθρογραφίας και έμμεσων αναφορών. Η σχέση των δύο ανδρών άλλωστε λειτουργεί αποτρεπτικά από τέτοιες παρεμβάσεις

Στην ομιλία του πάντως ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν βρήκε λέξη να αναφέρει ή έστω να στηλιτεύσει τα περί δοσιλόγων και μαυραγοριτών που απέδωσε στη ΝΔ και την κεντροδεξιά παράταξη δείχνοντας πως υπάρχει άνωθεν κάλυψη.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη του έτερου στενού συνεργάτη που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και αποτελεί επίσης κόκκινο πανί μεταξύ κορυφαίων και παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε για το αν συμφωνεί με όσα ανέφερε ο Π Πολάκης και ενεφανίσθη να τηρεί ανάλογη στάση κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά γραμμή» που ακολουθεί η ΝΔ.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η τακτική του Αλέξη Τσίπρα κινείται στο ίδιο μοτίβο αν και σε χαμηλότερους και πιο προσεκτικούς τόνους. Η ταύτιση με τη χούντα τα περί αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού δεν είναι άγνωστα στην Κουμουνδούρου

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αντιδράσεις υπάρχουν. Και δεν είναι μεμονωμένες όπως αυτή του Στ. Κούλουγλου και του Ν. Μπίστη που δήλωσαν πως δεν είναι κόμμα δοσίλογων η ΝΔ, αλλά έχουν και πιο συγκροτημένη βάση.

Τα στελέχη που κάνουν λόγο για βαρίδια που τραβούν κάθε φορά το κόμμα πίσω πληθαίνουν και σιγά-σιγά δείχνουν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που έχει επιλέξει να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου δεν είναι απλά. 
Το καζάνι βράζει εκ νέου και τα προβλήματα βγήκαν από κάτω από το χαλί, όπου σπρώχθηκαν το περασμένο καλοκαιρία και έμειναν εξ αιτίας της πανδημίας κρυμμένα. Και μια αστοχία με πολιτικές προεκτάσεις από τον επικεφαλής του κόμματος θα τα αναδείξει ακόμη περισσότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: