Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Μητσοτάκης στο Cnn: Δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τα τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο - Υπάρχει και η Χάγη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.
«Το μήνυμά μου στην Τουρκία είναι σταματήστε τις προβοκάτσιες και ελάτε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προκλήσεις της Αγκυρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τα τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη εκτίμησε... ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν κλιμάκωσε ποτέ πρώτη την κατάσταση, ενώ επεσήμανε ότι η αστάθεια στην περιοχή είναι θέμα της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.

Η δημοσιογράφος ρώτησε επίσης τον Ελληνα πρωθυπουργό για το δημοσίευμα των New York Times το οποίο υποστήριζε ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε στη θάλασσα 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης το διέψευσε κατηγορηματικά: «Δεν συνέβη. Εχουμε πέσει θύματα μιας αξιοσημείωτης εκστρατείας παραπληροφόρησης» είπε.
«Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αυτό που της είπαμε πολύ ανοιχτά είναι ότι πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε και στο περιστατικό επακλούμβησης της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική: «είχαμε ένα περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα όπου δύο πλοία συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή. Εννοείται πως θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματά μας, αλλά δεν είμαστε ποτέ αυτοί που θα προκαλούμε τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: