Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Καμπανάκι από τους ειδικούς για κορωνοϊό: «Με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη»

Η κατάσταση στην Ελλάδα με την πανδημία του κορωνοϊού έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.
Οι εκκλήσεις τους για τήρηση των μέτρων είναι συνεχείς, αλλά η χώρα μας δεν πέφτει καθημερινά κάτω από τα 200 κρούσματα κορωνοϊού, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 209 νέες μολύνσεις. 
Παράλληλα Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία με πολλούς από τους ταξιδιώτες των διακοπών που... επιστρέφουν στα αστικά κέντρα να βρίσκονται θετικοί. Η μείωση των κρουσμάτων είναι μονόδρομος, διότι το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Για αυτό και η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα και ετοιμάζει και τα επόμενα.

«Δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση με 200 κρούσματα κάθε μέρα»

Καμπανάκι για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση με  δεν είναι «βιώσιμη».
Ειδικότερα, σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά τριψήφιος είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha πως «το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού κινούνται μεταξύ 200 με 250 έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Οπως βλέπετε δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα».

«Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

Στο ερώτημα αν χρειάζονται νέα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας. Τώρα θα αρχίσουν να αποδίδουν νέα μέτρα που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες».

«10-15.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού»

Εξέφρασε και την εκτίμησή του για το πόσοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί όταν επί καθημερινής φάσης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 200. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός,  είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα. Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτοί είναι γύρω στις 10.000 με 15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα. Μην το δούμε αυτό ως μια αποτυχία των τεστ. Πρέπει να ξεχωρίσουμε να νέα κρούσματα από τα ενεργά κρούσματα. Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους. Και έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν γιατί έχουμε τα ορφανά κρούσματα», είπε ο ίδιος.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα σχολεία είχαν ανοίξει τον Μάιο και έχουν μπει ήδη στο κλίμα τα παιδιά. Αν δεν είχαν ανοίξει τότε τα πράγματα στα σχολεία το Σεπτέμβρη θα ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση και θεωρεί απαραίτητη τη μάσκα στα παιδιά
Τέλος εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι να βγαίνουν από το σπίτι τους με SMS: «Δεν θα το θεωρούσα καλό μέτρο παρά μόνο αν γίνει πολύ πιο άσχημη η κατάσταση, αλλά ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα

Δωρεάν εμβόλια σε όλους τους πολίτες, επιχορηγήσεις σε δήμους για δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς επιβολή  καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης σε περιοχές με υψηλά επιδημιολογικά  δεδομένα. Είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τόσο σε επιδημιολογικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου.

Ο στόχος διπλός. Kαταρχήν να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα στα επίπεδα των 200-250 την ημέρα και εν συνεχεία να μειωθούν. Η επέκταση της χρήσης μάσκας και η λήψη πιθανόν και άλλων περιοριστικών μέτρων, είναι μονόδρομος. Δεύτερος στόχος να στηριχθούν τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού, όπου σε συγκεκριμένες περιοχές η ζημιά στις τοπικές οικονομίας θα είναι πολύ μεγάλη. Σε πλειάδα δημοφιλών προορισμών η βουτιά των κρατήσεων κινείται στα επίπεδα του 70%-80%.
Στο πρώτο μέτωπο, το επιδημιολογικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο. Ταυτόχρονα η πολιτεία θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μία από τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε με ανάρτησή του ότι επιχορηγεί - σε πρώτη φάση - με το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ επιχορηγεί τους δήμους, προκειμένου να αγοράσουν και εφοδιάσουν με μάσκες τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους.
Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα, ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είχε αναφέρει πως στην αρχή του σχολικού έτους θα δοθούν δωρεάν μάσκες και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς θα δοθούν δωρεάν μάσκες στην αρχή του σχολικού έτους, επισημαίνοντας ότι σε καθένα από τους συνολικά 1.350.000 μαθητές και 130.000 εκπαιδευτικούς θα δοθούν από τρεις μάσκες με τιμή περίπου 1 ευρώ η κάθε μία.
Οι μάσκες που θα χορηγηθούν θα είναι «υφασμάτινες μάσκες που μας υποδεικνύει η επιτροπή» και θα καλύψει το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα γίνουν  9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων της χώρας. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με  την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οικονομικά μέτρα στήριξης

Σε συνέχεια των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση προανήγγειλε την παράταση στις προθεσμίες για την καταβολή οφειλόμενων μέχρι το τέλος του χρόνου, δια του αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται να υπάρξουν ειδικές παράμετροι για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί βαριά από την κρίση, καθώς δεν θα έχουν εισοδήματα μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2021.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν συζητιέται μόνιμη μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις ενοικίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων στήριξης επιχειρήσεων. «Θα υπάρξει διάταξη νόμου που θα περάσουμε από την Βουλή», επεσήμανε. Τέλος, προανήγγειλε και νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των άνεργων, τόσο σε ότι αφορά την εύρεση εργασίας, την κατάρτιση τους και την παράταση στις προθεσμίες για την εξόφληση οφειλών τους.
Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι έως την 31η Αυγούστου, θα πρέπει οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορoνοϊού, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο.

Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα, Πιερία

Μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία τίθενται από τις έξι το πρωί του Σαββάτου και για 10 ημέρες, μέχρι την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.
Tα  περιοριστικά μέτρα ισχύουν συγκεκριμένα για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00  έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ενώ μπαίνει πλαφόν 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές: η  Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και οι Δήμοι  Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: