Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Τοπικά lockdowns μπροστά στο φόβο επιβολής ενός καθολικού

Η τέταρτη ημέρα με πάνω από 200 κρούσματα έχει σημάνει συναγερμό. 
Η μαζική επιστροφή εκδρομέων από Δευτέρα προβληματίζει. Η είδηση για διασωλήνωση μιας νεαρής κοπέλας 17 ετών, ενισχύει την ανησυχία. 
Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο για τις 16 πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας μπορεί να μην είναι αρκετά.
Τα σενάρια για τοπικά lockdowns σε διάφορες περιοχές... επανέρχονται δυναμικά στο τραπέζι. Μαζί και οι προειδοποιήσεις ότι αν δεν ληφθούν τώρα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, στα τέλη Αυγούστου πολλά ελληνικά νησιά θα μοιάζουν με τον Πόρο, την Πάρο ή την Αντίπαρο. Ότι μπορεί να γίνουμε Ιταλία χωρίς να το καταλάβουμε. Και ότι είναι θέμα χρόνου οι νέοι να φέρουν τον ιό στο σπίτι. Το επόμενο στάδιο θα είναι να δούμε έξαρση της μετάδοσης του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες. Κι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα, δηλαδή πιθανόν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης είναι έκδηλη. O πολλαπλασιασμός των τοπικών lockdowns και των ειδικών μέτρων, όπως αυτά σε Πάρο, Αντίπαρο, Πόρο, μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος, να πυροδοτούν αντιδράσεις, να δημιουργούν εντάσεις, ωστόσο το σκεπτικό όσων τα εισηγούνται είναι πως αποτελούν μονόδρομο. Διαφορετικά κινδινεύουμε να ξαναζήσουμε από φθινόπωρο ένα καθολικό lockdown.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Αν δεν προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες και φτάσουμε τον Σεπτέμβριο να έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα, τότε τι θα κάνει η κυβέρνηση; Ουδείς θα ήθελε να βρεθεί στην θέση της. Προφανώς και ο στόχος είναι να μην μπούμε σε μια δεύτερη καταστροφική καραντίνα. Αν όμως φτάσουν τα πράγματα εκεί και η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει αποφάσεις μπροστά σε ένα τέτοιο αριθμό κρουσμάτων θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα.



Ακριβώς λοιπόν επειδή τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από τα 200, ο δείκτης μετάδοσης έχει ξεπεράσει την μονάδα -δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει πάνω από άλλο ένα- οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και η διασπορά είναι ευρεία, οι εισηγήσεις για την ανάγκη νέων τοπικών lockdowns πληθαίνουν. Πρώτες υποψήφιες στην λίστα περιοχές είναι οι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά. Δηλαδή συγκεκριμένα σημεία στην Κρήτη, σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κω, καθώς επίσης σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και φυσικά σε Αττική.

Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου ήταν κρίσιμη, όμως το ίδιο ισχύει και για τις επόμενες ημέρες, αυτές της επιστροφής από τις διακοπές του μαζικού κύματος εκδρομέων στις πόλεις. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις. Τόσο στην κατεύθυνση των απαγορεύσεων λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί σε νέες περιοχές, όσο και της αυστηροποίησης των υφιστάμενων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στις 16 επιβαρυμένες περιφερειακές ενότητες, όπως επίσης στους συγκεκριμένους Δήμους. Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται πάντα ο περαιτέρω περιορισμός της συγκέντρωσης ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις (σήμερα το όριο βρίσκεται στο 50), η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και νέες ιδέες, όπως ειδικά μέτρα που θα μειώνουν περαιτέρω τον συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.



Η αξιολόγηση της κατάστασης και της απόφασης επιβολής νέων μέτρων γίνεται ημέρα με την ημέρα. Η εικόνα δείχνει ότι οι σαρωτικοί έλεγχοι, οι συλλήψεις και τα πρόστιμα σε Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη και αλλού, δεν έχουν συνετίσει. Καθημερινά κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εικόνες συνωστισμού από παραλίες, γάμους, εκδηλώσεις, νυχτερινά κέντρα, όπως χθες από μπαρ στην Μύκονο.

Κατάσταση που δεν φαίνεται να αλλάζει παρά τις αυξημένες χρηματικές ποινές και τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών ότι μόνο αν προσέξουμε τώρα, θα αποφύγουμε ένα φθινόπωρο με 1.000 κρούσματα την ημέρα, το οποίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το προλάβουμε και ένας τρόπος υπάρχει για να το κάνουμε αυτό, η ατομική ευθύνη και η αστυνόμευση των μέτρων, δεν υπάρχει άλλος, σημειώνουν οι ειδικοί.

Στο ερώτημα, κατά πόσο έχουμε ή όχι μπει στο 2ο κύμα, η απάντηση θα δοθεί γύρω στα τέλη Αυγούστου. Εάν δηλαδή, συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες τα φαινόμενα συνωστισμού, δεν προσέξουμε και αποδειχθεί ότι αυτή και την επόμενη εβδομάδα νοσήσουν αρκετοί, τότε όταν μετά από μια εβδομάδα οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάσουν τα πρώτα συμπτώματα και μετρηθούν, θα φτάσουμε στα τέλη του μήνα να μετράμε πολλαπλάσια των σημερινών κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: