Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Μήνας εξελίξεων και αποφάσεων για Μητσοτάκη

Στην πολιτική υπάρχουν περίοδοι που απλώς ο χρόνος περνάει χωρίς κάποια ιδιαίτερη σημασία, ενώ υπάρχουν και εκείνες οι περίοδοι που μπορούν να κρίνουν πολλά. 
Μία τέτοια αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 15 μέρες. Πρόκειται για δύο εβδομάδες “φωτιά” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να ξέρει ότι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού θα αποτελέσει βαρόμετρο για πολλά.
Η αρχή γίνεται με την επανέναρξη της λειτουργίας όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων της χώρας. Μία απόφαση που επικρίθηκε από πολλούς και ουσιαστικά... ήρθε “κόντρα” στην κοινή γνώμη, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν εύκολη, μια και τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εφαρμόσουν όλους τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής.
Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει αρμόδια πηγή, ο κ.Μητσοτάκης έλαβε υπόψιν του ορισμένες παραμέτρους μεταξύ των οποίων
- Την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, που συνδέεται με την καθοδική πορεία της επιδημίας, τη διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα και την εκτίμηση ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία.
- Την ενθαρρυντική εμπειρία από το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.
- Την ανάγκη να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο,καθώς η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη.

Αναμφίβολα πάντως η συγκεκριμένη κίνηση θα κριθεί από την ίδια την καθημερινότητα, μια και επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων οικογενειών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στην περίπτωση που τα δημοτικά ανοίξουν και δεν επηρεαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μία σημαντική νίκη, στο δρόμο για την πλήρη επαναφορά στην καθημερινότητα.

Το άγχος όμως για το Μέγαρο Μαξίμου δεν σταματά εκεί για τον πρώτο μήνα του θέρους. Η επανέναρξη της τουριστικής διαδικασίας στη χώρα αποτελεί μία σημαντική ανησυχία για τον κ.Μητσοτάκη.
Η ζημιά της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας είναι μεγάλη και το μέγεθος θα φανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τους προσεχείς μήνες.
Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να βάλει εκ νέου τη χώρα στον τουριστικό χάρτη , μειώνοντας τη “χασούρα”, τότε θα φτάσει πολιτικά αλώβητος ενώπιον της τελικής κρίσιμης δοκιμασίας που θα χαρακτηρίσει και ολόκληρη την κυβερνητική του θητεία. Τη διαχείριση του πακέτου διάσωσης από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα από την όποια εγχώρια τουριστική δραστηριότητα είναι πενιχρά, τότε η γκρίνια εντός της χώρας θα μεγαλώσει και το κλίμα θα διαμορφωθεί εις βάρος της κυβέρνησης.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το “φιλί της ζωής” στον ελληνικό τουρισμό θα κρίνει πολλά, καθιστώντας τους επόμενες μήνες σημαντικούς ως προς τη λήψη αποφάσεων από τον πρωθυπουργό που θα αφορούν στην λειτουργία της κυβέρνησης. 
Με άλλα λόγια δεν αποκλείεται εντός του Ιουνίου ο κ.Μητσοτάκης αναλόγως και με την εξέλιξη του κορονοιού αλλά και σε συνάρτηση με την πρόοδο της τουριστικής δραστηριότητας να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 
Οι σχετικές εισηγήσεις βρίσκονται πάντα στο πρωθυπουργικό γραφείο , με τον κ.Μητσοτάκη να αξιολογεί συνεχώς τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και να περιμένει το πότε εκείνος θα κρίνει ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για να πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: