Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Γυρίζει την πλάτη σε Ερντογάν ο Μητσοτάκης, το ευρωπαϊκό «χαρτί»

Ήταν μία κίνηση η οποία έμεινε μακριά από το φως της δημοσιότητας. 
Παρότι όλοι γνώριζαν ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλιμακώσει την αντίδρασή της απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν, ελάχιστοι ήταν κοινωνοί της απόφασης Μητσοτάκη να «παίξει» το ευρωπαϊκό χαρτί.
Οι επιστολές του Έλληνα πρωθυπουργού προς την ηγεσία της Ευρώπης μπορεί να μην διέρρευσαν νωρίτερα, δεν θα πρέπει όμως να προξενούν έκπληξη ως προς τη στόχευσή τους.
Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί... απευθείας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού που εξελίσσεται από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δηλώνει στους συνεργάτες του, τάσσεται σταθερά υπέρ της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως οι διαφορές με τη γειτονική χώρα δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ευρωτουρκικό.

Η αποστολή, λοιπόν, των επιστολών επιβεβαιώνει τη στρατηγική αυτή επιλογή, η οποία έχει σταθερό άξονα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τοίχους απέναντι στην Άγκυρα.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά, όπως ξεκαθαρίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά όπλα που διαθέτει, εμβαθύνοντας τη συνεργασία της με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής, οικοδομώντας ευρεία διεθνή στήριξη και καταρρίπτοντας κάθε απόπειρα δημιουργίας «τετελεσμένων» ευρείας αποδοχής. Η ίδια πηγή μάλιστα απέδιδε μεγάλη σημασία στην δήλωση της περασμένης Τρίτης του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα».
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει διατεθειμένο να καταστήσει συνομιλητή τον Τούρκο πρόεδρο, ειδικά όσο εκείνος συνεχίζει να πορεύεται στην οδό των προκλήσεων. 
«Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που επιβεβαιώθηκε τον Μάρτιο στον Έβρο», σημειώνει κυβερνητική πηγή.

Είναι προφανές ότι στο Μεγάρου Μαξίμου έχουν πάρει μία στρατηγική απόφαση που κινείται σε δύο επίπεδα:
- Στο εσωτερικό της χώρας, να αυξήσουν την επιτήρηση των συνόρων , σε σχέση με τις προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, με σεβασμό όμως στην ανθρώπινη ζωή με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.
- Στο εξωτερικό, να ζητήσουν από την ευρωπαική οικογένεια να πάρει θέση απέναντι στο θέμα που “καίει” κυρίως τον νότο.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί από κοινού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών τον Εβρο, ελάχιστες ώρες μετά την συντονισμένη προσπάθεια παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: