Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Στον Άρειο Πάγο η Προκαταρκτική Επιτροπή: «Να κριθεί το καθεστώς προστασίας» των προστατευόμενων μαρτύρων

Να εξετάσει αν συντρέχουν οι λόγοι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση»

αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να ζητήσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, στον οποίο βρίσκεται κλιμάκιο από τις 2 το μεσημέρι για την επίδοση σχετικής επιστολής, στην οποία θα... παρατίθενται όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει με την άρνηση των μαρτύρων για δια ζώσης εξέταση και την παρακράτηση εγγράφων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που κρίνεται ότι παρεμποδίζουν την έρευνά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία της επιτροπής (πρόταση ΝΔ που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής) με την ζητούν:
- να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά
- να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους από τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη
- να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη
- να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Στην ίδια επιστολή θα καταγράφονται και οι προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων.
Νωρίτερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος επιβεβαίωσε την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής.
Απαντώντας στην επιστολή – αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν παράνομη και καταχρηστική την ενέργεια της προανακριτικής για την βίαιη προσαγωγή των “κουκουλοφόρων” ο αντεισαγγελέας εξηγεί ότι “δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπο καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής”.

Η πρόταση της ΝΔ που υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ και θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Α.Π


Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα.
Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο.
Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε.
Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων.
Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: