Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Κασέμ Σουλεϊμανί : Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν εδώ και μήνες από κοντά τις μετακινήσεις του στρατηγού Σουλεϊμανί και θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει πολύ νωρίτερα.
Το Πεντάγωνο εξήγησε πως ο Ιρανός «προετοίμαζε σχέδια επιθέσεων σε αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή».
Η στιγμή του χτυπήματος του πυραύλου των ΗΠΑ στο κομβόι... που μετέφερε τον Κασέμ Σουλεϊμανί φέρεται πως καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης,
Βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ο αμερικανικός πύραυλος ανατινάζει το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τα social media.
Η επίθεση με drone είχε ως στόχο δύο οχήματα που μετέφεραν υψηλόβαθμους σιίτες και Ιρανούς αξιωματικούς στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.
Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δύο ακόμη στρατηγοί των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ένας συνταγματάρχης και έξι ακόμη στρατιωτικοί.

Στο βίντεο από κλειστό κύκλωμα κάμερας παρακολούθησης, φαίνεται η στιγμή που ο πύραυλος που εκτόξευσε το drone των ΗΠΑ πέφτει πάνω στο ένα από τα δύο οχήματα, δίπλα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Βαγδάτης. 

Το όχημα που μετέφερε τον 62χρονο Ιρανό υποστράτηγο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά την έκρηξη.
Σε άλλο βίντεο, που ανάρτησε ο Babak Taghvaee, ειδικός αναλυτής θεμάτων άμυνας και συνεργάτης του BBC Persia, φαίνονται τα συντρίμμια του οχήματος μετά την έκρηξη.
Ο ίδιος κάνει λόγο για πύραυλο αέρος – εδάφους τύπου AGM-114.

Διαμελισμένο το πτώμα του Σουλεϊμανί

Το πτώμα του Κασέμ Σουλεϊμανί βρέθηκε μάλιστα διαμελισμένο μετά την επίθεση.
Η σορός του ιρανού στρατηγού αναγνωρίστηκε από το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι που φορούσε στο αριστερό του χέρι.
Στο Διαδίκτυο έχουν ανέβει εικόνες από το διαμελισμένο πτώμα του Σουλεϊμάν.
ΠΡΟΣΟΧΗ – ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ 

Πώς διεξήχθη η επιχείρηση;

Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, γνωστοποιώντας πάντως σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί σε οδό πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Το ΒΗΜΑ Team

Δεν υπάρχουν σχόλια: