Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Στοίχημα για Μητσοτάκη η συνέχεια, «απειλή» ο εφησυχασμός

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να καταφτάσει το 2020 και το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων για να αρχίσουν πλέον τα δύσκολα. 
Μετά από σχεδόν έξι μήνες παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο όλοι αντιλαμβάνονται ότι μετά το τέλος του ολιγοήμερου γιορτινού κλίματος, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, με τους πολίτες να...
έχουν καταστήσει σαφές ότι ο μήνας του μέλιτος έχει ολοκληρωθεί.Β 
Η αίσθηση που υπάρχει στον στενό πυρήνα τωνΒ  συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι ότι το πρώτο εξάμηνο της γαλάζιας κυβερνητικής θητείας έχει γενικά θετικό πρόσημο. Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτής της διαπίστωσης συνομιλητής του κ. Πρωθυπουργού παρέθετε και μία σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων, οι οποίες έγιναν πράξη μέσα στις πρώτες 180 μέρες από τις εκλογές του Ιουλίου:
-Β ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ:Β Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ:Β Με τον φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Βουλή, μειώθηκε ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% σε 24% και ο φόρος μερισμάτων από 10% σε 5%. Μειώνεται καιΒ  η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα.
- ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ:Β Διατήρηση του αφορολόγητου, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, ελεύθερουςΒ επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτερο συντελεστή.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ:Β Με τον νέο φορολογικό νόμο διατηρείται το αφορολόγητο, μειώνεται ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερουςΒ επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειώνεται κατα μία μονάδα ο συντελεστής για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ με ανώτατο τον συντελεστή 44% από 45%.
- ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ:Β Σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: Με το νέο Προϋπολογισμό για το 2020, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης με έναρξη εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
- ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ:Β Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Β 
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ:Β Βελτιώση του πλαισίου των 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στην εφορία και θέσπιση ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
- ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ:Β Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ:Β Απο φέτος όλοι οι φορολογούμενοι είδαν μειωμένο έως και 30% το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν.Β 
- ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: ΕπαναφοράΒ  της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ με πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ:Β Από τις 15 Νοεμβρίου, βρίσκεται στους δρόμους η νέα μηχανοκίνητη ένστολη και ένοπλη ομάδα ΔΡΑΣΗ που αντικατέστησε την παλιά ομάδα ΔΕΛΤΑ. Σε πρώτη φάση αποτελείται απο 51 αστυνομικούς. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πρόληψη 1.500 ειδικών φρουρών (εξετάσεις, τεστ και εκπαίδευση).Β 
Οι απαιτήσεις πάντως της κοινωνίας, όσο οι μέρες θα περνούν, είναι ξεκάθαρο ότι θα μεγαλώνουν για την απόδοση του κυβερνητικού σχήματος. 
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει στο προσεχές διάστημα να δούμε και το περιεχόμενο της αξιολόγησης των μελών του υπουργικού συμβουλίου από το Μαξίμου, στοιχείο που αργά ή γρήγορα (μοναδικός ρυθμιστής ο πρωθυπουργός) θα φέρει στο προσκήνιο το θέμα του ανασχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση με την αξιωματική αντιπολίτευση να ψάχνει ακόμα τον βηματισμό της και το στίγμα που θα πρέπει να ακολουθήσει, μοναδική απειλή αυτή την στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη είναι μόνο ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. 
Ο πήχης τέθηκε από πολύ νωρίς ψηλά και θέλει προσπάθεια για να παραμείνει στο ίδιο ύψος...


Έγραψε ο Γιάννης Κ.Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: