Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

O Μητσοτάκης θέτει το ιδεολογικό πλαίσιο της 4ετίας

Μπορεί το 13ο συνέδριο της ΝΔ να μην είχε μεγάλες εναλλαγές συναισθημάτων, αφού δεν υπήρξε κάποια διαδικασία ανάδειξης εντός των εργασιών του, όμως αναμφίβολα είχε ένα στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί: 
Μέσα από τις δραστηριότητες των συνέδρων αλλά κυρίως μέσα από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων τους βγήκε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα:
Η χώρα επιστρέφει στη λεγόμενη “κανονικότητα”, μέσα από λιγότερες κραυγές και μεγάλες υποσχέσεις. 
Όποιος παρακολούθησε τις ομιλίες τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και των λεγόμενων...
πρωτοκλασσάτων στελεχών μπόρεσε εύκολα να αντιληφθεί ότι η οξύτητα και η πόλωση σε συνδυασμό με τον “ξύλινο” λόγο βρέθηκαν σε δεύτερο πλάνο.
Όπως αποδείχθηκε ο πρωθυπουργός είχε μία καθαρή στόχευση: 
Να καταστήσει σαφές προς όλους, εντός και εκτός ΝΔ, ότι έχει αποφασίσει πως θα προχωρήσει ακολουθώντας μία πολύ συγκεκριμένη ρότα. Μία διαδρομή που έχει ξεκάθαρη διαφορά από τα όσα καταγράφονταν μέχρι σήμερα στο ιδεολογικό πεδίο της παράταξης. Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης “στρίβει πλέον το καράβι της ΝΔ” με τον δικό του τρόπο. 
Μία συγκεκριμένη αναφορά του αποτύπωσε τον τρόπο με τον οποίο θέλει να “φωτίσει” τον ιδεολογικό δρόμο που θα περπατήσει το κόμμα του.
“Τα παλαιά πολιτικά σύνορα μεταφέρονται από το δίπολο Αριστερά-Δεξιά, στο δίλημμα «Πίσω ή Μπροστά». 
Κάτι, που πλέον καθιστά προοδευτική την πολιτική εκείνη που φέρνει ανάπτυξη. Και δίνει κοινωνικό πρόσημο όχι, απλώς, στον τρόπο διανομής του πλούτου. Αλλά στον δρόμο που αυτός θα αυξηθεί, προς όφελος όλων” είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός βάζοντας το πλαίσιο στο εσωτερικό του κομματός του.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δείχνει ότι θα κινηθεί μακριά από ταμπέλες και κυρίως μακριά από τα πάθη που τις συνοδεύουν. 
Ορισμένοι πίσω από αυτή την αναφορά είδαν και το σκεπτικό μελλοντικών κομβικών πολιτικών αποφάσεων που θα κληθεί να λάθει ο πρωθυπουργός, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κινηθεί πέρα και πάνω από τα όρια των σημερινών κομμάτων θέλοντας να κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου.
Χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημεία που ξεχώρισαν στο τριήμερο συνέδριο ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Μητσοτάκης διαχειρίστηκε το θέμα με τις τουρκικές προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός απέφυγε τις κορώνες και τα “τσιτάτα”, μπήκε στην ουσία και έδειξε την τακτική που θα ακολουθήσει σε σχέση με την Τουρκία, αυτή της διεθνοποίησης με παράλληλη κλιμάκωση της ρητορικής.
Τα επόμενα 24ωρα άλλωστε αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όπως όμως φάνηκε και από το περιεχόμενο της συνεδριακής διαδικασίας, εκεί που θα παιχτούν όλα για την ΝΔ θα είναι τα πεδία της οικονομίας και της καθημερινότητας. Δύο τομείς, στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κυριαρχήσει, μένει βεβαίως να δούμε αν στο τέλος θα τα καταφέρει.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: