Με συγκεκριμένη στρατηγική που επιβεβαιώνει πως η ελληνική πλευρά δεν αιφνιδιάστηκε από τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στο διεθνές πεδίο στέλνοντας ηχηρή απάντηση αναδεικνύοντας την στάση της Τουρκίας και στοχεύοντας στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης των εξελίξεων.
Οι συναντήσεις με Μακρόν και Μέρκελ από την πρώτη στιγμή που εξελέγη και η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό όσο και τις παράνομες...
γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μπήκαν από την αρχή στην ατζέντα του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Θέτοντας προ των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους, και κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Εμανουέλ Μακρόν, έχει βγάλει στο προσκήνιο την υπόθεση Ερντογάν, δείχνοντας ευθέως την ανάγκη αλλαγής στάσης απέναντί του από τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε το ίδιο θα πράξει και στο ΝΑΤΟ. Θα ζητήσει, αν και γνωρίζει πως αυτό εκ της συστάσεως της Συμμαχίας είναι δύσκολο, να καταδικαστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και η προσπάθειά της να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Και εκεί ακριβώς θα πατήσει. Στην ίδια τη συμμαχία του ΝΑΤΟ καλώντας τα μέλη του να σταματήσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων η οποία όπως θα τονίσει αδικεί κατάφωρα την Ελληνική πλευρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα της Τουρκίας και των ενεργειών της αναφέρθηκε και στην ομιλία του στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που έγινε στην Μαδρίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης την ευκαιρία στις 7 Ιανουαρίου να θέσει τα θέματα αυτά και στον Ντόναλντ Τράμπ στον οποίο θα τονίσει πως ο μόνος σταθερός σύμμαχος και πυλώνας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκκινεί ένα καυτό δεκαήμερο, με την κυβέρνηση του να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη διαχείρισης μιας κατάστασης κρίσης που έχει αναφορά στα εθνικά μας θέματα.
Αναμφίβολα ο κ.Μητσοτάκης δε θα επιθυμούσε η έναρξη της θητείας του να συμπέσει με μία τέτοια αρνητική συγκυρία, η οποία μάλιστα σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, γίνεται ακόμα πιο δυσχερής.
Το προσεχές διάστημα για τον κ.Μητσοτάκη θα αποτελέσει ένα crash test κυρίως ως προς την στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο μείζον θέμα των τουρκικών διεκδικήσεων.
Πάντως σε αυτή την τουρκική επιθετική πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική απάντησης η οποία κινείται σε δύο επίπεδα:
- Πρώτον, στην ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του ελληνογαλλικού άξονα.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εμμανουέλ Μακρόν την περασμένη Παρασκευή όπου και ζήτησε την στήριξη της Γαλλίας τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όσο και στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την στάση της Τουρκίας.
Όποιος παρακολουθεί με προσοχή τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αντιλαμβάνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος με τις δημόσιες τοποθετήσεις του δείχνει έτοιμος να “πάρει στις πλάτες του” την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει την πορεία της στην ηγεσία της χώρας με την μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη.
Με δεδομένη λοιπόν την σχεδόν “απούσα” κυρία Μέρκελ ή τουλάχιστον την πιο χαμηλών τόνων παρουσία της στα ευρωπαικά πράγματα , η ενίσχυση του γαλλικού παράγοντα είναι γεγονός, στοιχείο που μοιάζει να έχει αντιληφθεί εγκαίρως και η ελληνική πλευρά.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός ήταν στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο.
Με τον κ. Μακρόν λοιπόν να λαμβάνει θέση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν ως το αντίπαλον "ευρωπαικό" δέος, ο έλληνας πρωθυπουργός στοιχίζεται πλάι στον Γάλλο πρόεδρο.
Η Ελλάδα όμως δεν σταματά εκεί , πραγματοποιώντας έναν μαραθώνιο διεθνών επαφών, με έντονη δραστηριότητα τις επόμενες δέκα μέρες και αποκορύφωμα το τετ α τετ Μητσοτάκη Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ήδη ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με πρωθυπουργούς και αρχηγών κρατών της ΕΕ στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη. Μεταξύ των άλλων εκεί βρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας , της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και ο πρόεδρος της Αυστρίας.
Τρίτη και Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Λονδίνο για να πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής άγνωστο είναι αν θα υπάρξει ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, μια και όλα είναι ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στην αγγλική πρωτεύουσα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στα όσα αναμένεται να πει ο κ.Μακρόν για το μέλλον της συμμαχίας και ασφαλώς στο γεύμα εργασίας Τράμπ Μητσοτάκη και εκπροσώπων χωρών που συνεισφέρουν με μεγάλα ποσά στο ΝΑΤΟ.
- Δεύτερον, στην προσέγγιση των τουρκικών προκλήσεων όχι ως ζήτημα ελληνοτουρκικής κόντρας αλλά ευρωτουρκικής.
Με άλλα λόγια βασικό στοιχείο της ελληνικής διπλωματικής τακτικής είναι η ανάδειξη του ευρωπαϊκού παράγοντα και όχι της Ελλάδας ως μόνης χώρας , απέναντι στην οποία η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις.
Σε όλες τις επαφές που έχει και θα έχει στο προσεχές διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, έχοντας ως κεντρικό στόχο την κινητοποίηση της Ευρώπης απέναντι στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό στην Ισπανία ο κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο για το κλίμα συνέδεσε την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ως ενδιάμεσο καύσιμο προς την απολιγνιτοποίηση, από την Ευρώπη με την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου