Κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου για το φορολογικό μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως είπε ήταν χρέος του να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά.
Αναφέρθηκε στην επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές. Χαρακτήρισε ως άκυρο έγγραφο τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: «Τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να...
κυρωθούν γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη τα ελληνικά νησιά και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Η στάση τους καταδικάστηκε από όλους. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ το οποίο κρατούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο».
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει. Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στην χώρα του και ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα», συμπλήρωσε.
«Λυπάμαι για την απρεπή στάση του κυρίου Τσίπρα στα εθνικά θέματα»
Αναφέρθηκε και στη στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό, έγιναν ατυχείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι να μην είναι ο μόνος εαυτός του».
Ζήτησε υπομονή και κατανόηση από τον ελληνικό λαό για το μεταναστευτικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, επίσης, την κατανόηση του κόσμου στο μεταναστευτικό και είπε ότι ήταν το άλλο θέμα που κυριάρχησε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη ενότητας που υπάρχει και παρουσίασε ξανά τις πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες: «Φύλαξη συνόρων, ανακούφιση νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία ασυνόδευτων παιδιών». Υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα διαρκέσει για πολύ καιρό και απαιτούνται ενότητα, αποφασιστικότητα, ανθρωπιά αλλά και υπομονή εκ μέρους των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου