Mία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία «υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι έθεσε «όλα τα ζητήματα που προκύπτουν».
Παράλληλα, ανακοίνωσε σύγκληση του... Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα από τον Ν. Δένδια προκειμένου να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.
«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως έθεσε όλα τα ζητήματα και καταγράφηκαν οι απόψεις της κάθε πλευράς και οι διαφωνίες. Πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς και ότι θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών.
«Δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν» τόνισε, σημειώνοντας ότι εκτιμά όμως «πως εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές μπορούν να ξεπεραστούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, με την ελληνική πλευρά να τονίζει πως δεν θίγεται νομικά, καθώς και ότι ήδη έχει αποδοκιμαστεί σε διεθνές επίπεδο τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ εν τούτοις δείχνει πολιτικά τις προθέσεις της γείτονας χώρας.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τέθηκε το ζήτημα της αρνητικής στάσης της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα.
Στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί Eξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και οι υπουργοί Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.
Ακόμα, στη συνάντηση συμμετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία για τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι η κατανομή θα πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές της κατανομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου