Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ισραήλ: Στηρίζουμε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας


Την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο τονίζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων της Ελλάδας. 
Ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία του για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως η αγνόση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή...

Η δήλωση στήριξης στην οποία αναφέρει ακόμη ότι το Ισραήλ αποδίδει «κεφαλαιώδη σημασία στην εταιρική σχέση του με την Ελλάδα» έρχεται να αναδείξει το μείζονος σημασίας πρόβλημα που εγείρεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας η οποία, σημειωτέον, προχώρησε σε ένα μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το ισραηλινό ΥΠΕΞ αναφέρει: 
«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα  βήματα της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δίκαιου της Θάλασσας μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του και την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών. 
Το Ισραήλ αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία στην εταιρική σχέση του με την Ελλάδα.»
Έτσι μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ εμφανίζεται να επικρίνει την τουρκική στάση γεγονός που επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις δείχνοντας πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεθνοποιήσει την προκλητικότητα της γείτονας παράγει αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ δείχνει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα κάτι που άλλωστε τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: