Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Novartis: Ο λάκκος που έσκαψαν έμεινε ανοιχτός

Η δικογραφία για τη Novartis βρίσκεται πλέον στη Βουλή. 

Ο τροχός ξεκίνησε να κυλάει, και έστω αν κυλήσει αργά στην αρχή, δεν υπάρχει κανένας μοχλός να τον σταματήσει. 
Το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» θα διερευνηθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, υπό την άγρυπνη παρατήρηση των κομμάτων, των ΜΜΕ, αλλά και των social media.
Ήδη την τακτική των μηνύσεων του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου ακολούθησε ο Αντ. Λοβέρδος κατά εισαγγελέων για... κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. 
Το πολιτικοδικαστικό θρίλερ που θα ακολουθήσει θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από το πρόσκαιρα φαντασμαγορικό σκηνικό με τις δέκα κάλπες που στήθηκε στη Βουλή.
Η εικόνα τότε ήταν ισχυρή, αλλά δεν είχε εκπέμψει τις καταλυτικές εντυπώσεις που ήλπιζαν οι κυβερνώντες. Η εικόνα όσο έντονη, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να συνοδεύεται από μήνυμα, ήτοι αποκαλύψεις. Μόνη της, με τα «άκουσα», «έμαθα», «η αγορά λέει», «υποθέτω» κλπ, συνάμα και με την άρνηση των κυβερνώντων να εξεταστούν από τη Βουλή οι κουκουλοφόροι μάρτυρες, απέβη μπούμερανγκ.

Η σκηνοθεσία της Novartis, με τα σαχλά επιχειρήματα των ανωνύμων μαρτύρων, σαφώς δεν έδιωξε ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ισχυροποίησε την απόφαση εκείνων που είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ επηρέασε υπέρ της και κάποιους αμφιταλαντευόμενους. Οι τελευταίοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε ένα τσούρμο διατεθειμένο να πατήσει ανενδοίαστα κάθε αρχή -τις κοινά αποδεκτές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας- για να παραμείνει στην εξουσία.
Εντύπωση δημιούργησε η φράση του Πρωθυπουργού «δεν θα κάνουμε τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «βιομηχανία εξεταστικών» σημαίνει να μη χρησιμοποιούνται ζητήματα ώστε να στοχοποιηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι. «Δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος», είπε.
Υπάρχει η άποψη ότι την κυβέρνηση δεν την εξυπηρετεί η ανακίνηση της υπόθεσης, αφενός επειδή θέλει να διατηρήσει ήρεμο το κλίμα προκειμένου να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της, αφετέρου για να μην συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά την ήττα αποσυσπειρώνεται.
Το έργο όμως αφορά τους υπουργούς και η διαδικασία διερεύνησης τη Βουλή. Ως προς τι συγχέονται και δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης; Όσο για τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι αναμενόμενη αλλά θα είναι πρόσκαιρη. Εάν αποδειχθεί σκευωρία (η στήλη το νομίζει μέχρι αποδείξεως του εναντίου), οι δυσώδεις αποκαλύψεις που θα βγαίνουν στον αέρα της δημοσιότητας, θα αποτελέσουν ανήκεστο τραύμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η περαιτέρω απαξίωσή του και αποσυσπείρωσή είναι δεδομένη.

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευάλωτος αφού κατέλαβε την εξουσία επιβαίνοντας μιας «κατηχητικής» ηθικολογικής ρητορείας και ανεμίζοντας το φλάμπουρο του ηθικού πλεονεκτήματος. Αν αποδειχθεί σκευωρία όντως θα είναι το μεγαλύτερο - πολιτικό – σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη δεν κατανοούν το βάρος των γεγονότων. Μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος είχε την ευαισθησία να εκφράσει τη λύπη του για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολιτικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση άδικα. Ειδική αναφορά έκανε στον Παναγιώτη Πικραμμένο, για την «άδικη ταλαιπωρία» (και το δάκρυ στην ομιλία του θα συμπληρώναμε - με τον Πολάκη από κάτω να χαχανίζει αναίσθητα). Αλλά ο κ. Παπαδόπουλος μας έχει συνηθίσει. Ηταν ο πρώτος εκ των δύο μόνο (ο άλλος ο Γιάννης Δέδες) που παραδέχτηκε ότι το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ μας κόστισε, έστω κι αν το κατέβασε στα 35 δις.
Ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ θα το παίξει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ το «βρώμικο 89». Αρειμάνιος έως προκλητικός ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε «Κρίνεται αν ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από πολιτική δειλία. Είπε ότι θα κάνει εξεταστική επιτροπή, καλώς να ορίσει. Αν τολμούν, ας προχωρήσουν».
Φυσικά ήταν στη γραμμή Τσίπρα ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει «εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια. Να κάνει ό,τι του ταιριάζει»
Στην κυβέρνηση δεν απομένει παρά να τους απαντήσει: Γεννηθήτω το θέλημά σας!

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: