Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Το «αφανές» αλλά καθοριστικό λάθος του κ. Τσίπρα

Το «αφανές» αλλά καθοριστικό λάθος του κ. Τσίπρα

Διασκεδαστική η παρακολούθηση των κυβερνητικών προεκλογικών δηλώσεων, που κονταροκτυπιούνται μεταξύ τους.

Χθες άκουγες δήλωση στο ραδιόφωνο και διαπίστωνες ότι έντρομος ο Δημ. Τζανακόπουλος κατήγγειλε κάποιον ότι θέλει να μας κάνει Αργεντινή. 
Αρχικά νόμιζες πως επήλθε διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενθυμούμενος ότι στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είχε ευχηθεί «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή». Ωστόσο διαβάζοντας την είδηση, η τάξη αποκαθίστατο. Τον Μητσοτάκη κατήγγειλε ότι θέλει να μας κάνει Αργεντινή. Τον κατήγγειλε τρομοκρατικά γιατί θα πραγματοποιούσε την ευχή του Αλέξη!...

Πέραν του χαβαλέ ωστόσο που τροφοδοτεί στα κοινωνικά δίκτυα η προεκλογική ρητορική αμετροέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία συνεχώς αναιρούν όσα οι ίδιοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν (π.χ. ο Τσίπρας θεωρούσε υποτιμητικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων αρχηγών, αλλά τώρα το απαιτεί), εντοπίζεται έντονος και μοιραίος διχασμός στο εσωτερικό του κόμματος, μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών.

Αιτία του σχίσματος είναι ότι καθιερώθηκαν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Οι ευνοημένοι και οι… απόκληροι, εκείνοι που ο ρόλος τους περιορίζεται στο να είναι αχθοφόροι σταυρών, χωρίς να ατενίζουν ευοίωνα το μέλλον τους. Αυτό είναι μια από τις αιτίες της πλήρους προεκλογικής «νωθρότητας» που επιδεικνύουν, και περιέγραψε χθες ο Καμπουράκης.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραιτηθεί η κυβέρνησή του και να μην οριστεί υπηρεσιακή, για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι το γνωστό, ότι η εξουσία προσδίδει προφίλ κυβερνησιμότητας, που σημαίνει πολιτικό κύρος. 
Εξ αυτού θεωρούσε ότι οδεύει στις εκλογές με ένα επί πλέον ατού έναντι του αδοκίμαστου Μητσοτάκη.
Ο δεύτερος είναι η αγορά πολιτικού χρόνου, προκειμένου να υπάρξουν οι διευθετήσεις που προγραμμάτιζαν αλλά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τους ανάγκασε να επισπεύσουν. 
Έτσι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου με αποτέλεσμα τα τραγελαφικά συμβάντα της Βουλής, με τις μετατάξεις, που τους επιβάρυναν με τεράστιο πολιτικό κόστος. Ενδεικτική του κόστους ήταν η παραίτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που αμάρτησε για το παιδί της, και ο ιδεοληπτικός αριστερισμός της, να ζητήσει συγνώμη από το κόμμα και τους συντρόφους της, και όχι από το λαό που την τίμησε και πληρώνει τον δικό της μισθό και της κόρης της. Το πλήρωσε συνολικά το κόμμα.
Ωστόσο η παραμονή στην εξουσία είχε αρνητικές συνέπειες στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς δεν εκκινούν όλοι από το ίδιο βάθρο – όσο αυτό ήταν δυνατόν.
Υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, υπό το πρόσχημα της συνέχειας του κυβερνητικού έργου, έχουν την ευχέρεια να πραγματοποιούν ρουσφέτια τα οποία ονομάζουν αποκατάσταση αδικιών ή συνέχεια του κυβερνητικού έργου. Επί της ουσίας πραγματοποιούν ρουσφέτια προς ίδιον εκλογικόν όφελος.
Τυχαίο παράδειγμα
Η αναπληρώτρια υπουργός… των γεμιστών Θεανώ Φωτίου παρουσίασε το σχέδιο για την «Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης», κατά την έναρξη εργαστηρίου για την αποϊδρυματοποίηση. Ανεξαρτήτως της αξίας του μέτρου, αφενός προσήλκυσε ψήφους ενδιαφερομένων, αφετέρου απόλαυσε χρόνο δημοσιότητας που δεν είχαν τύχη να απολαύσουν οι συνυποψήφιοί της.
Έτερα παραδείγματα
Ο καθόλα συμπαθής, και όντως σεμνός, Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, επισκέφθηκε τους Λειψούς, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους και φορείς του νησιού σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, τις πολιτικές της Νησιωτικότητας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης, αλλά και τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο νησί. Μαζί του ήταν βέβαια και οι υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου Άννα Μοσχονά και Ηλίας Καματερός, αλλά τη μερίδα του λέοντος στην προβολή και στο έργο, επωμίστηκε ο ίδιος.
Ακόμη
Ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος πρόσφερε ένα προεκλογικό ρουσφέτι στους ταξιτζήδες. Αυτοί θα μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμη και όταν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Δεν εξετάζουμε την ουσία του ρουσφετιού. Ίσως να είναι δίκαιο. Όμως ο κ. Πετρόπουλος κέρδισε πόντους έναντι των συνυποψηφίων του, και εδικά σε έναν επαγγελματικό κλάδο που λειτουργεί ως εκκωφαντικός ενισχυτής πολιτικών μηνυμάτων και προβολής υποψηφίων.

Τέλος, προεγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την πυρόπληκτη περιοχή Νέας Μάκρης και Ραφήνας των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου. Οπότε οι συνυποψήφιοι του αρμοδίου υπουργού κ. Σπίρτζη παρουσιάζονται με ελλιπή «οπλισμό» έναντί του.
Ενδεικτικός και μόνο ο ανωτέρω ερανισμός, καταδεικνύει τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει μεταξύ προυχόντων και «κολλήγων» της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδοτώντας δυσαρέσκεια η οποία έχει αναφερθεί αρμοδίως στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος. Αυτός - πέραν της γενικής καθίζησης του ηθικού - είναι ένας ακόμη λόγος της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζουν την προεκλογική εκστρατεία οι αφανείς υποψήφιοι, που δεν μπορούν να έχουν το κράτος ως πολιορκητικό κριό άλωσης ψήφων.
Κοντολογίς ο κ. Τσίπρας διέπραξε ένα ακόμη λάθος τακτικής. Αφόπλισε εκείνους τους υποψηφίους οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αγωνιστούν για να προσελκύσουν ψήφους χάριν των υπουργών.

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: