Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ: Μείωση φόρων για όλους τους πολίτες, ισχυρή ανάπτυξη (Video)

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φοράμε τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη» ανέφερε, ξεκινώντας την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ επιμένει σε προεκλογικό αγώνα με επίκεντρο τον προγραμματικό λόγο της. Όπως τόνισε, εδώ και καιρό η ΝΔ έχει δουλέψει το πρόγραμμά της ανά κλάδο και τομέα και έχει παρουσιάσει τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα θέματα...
Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη του κόμματος, δηλώνοντας υπερήφανος για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία -όπως τόνισε- «γεφυρώνουν την εμπειρία με την ανανέωση».
Aναφέρθηκε στα φορολογικά μέτρα της ΝΔ, όπως η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 28% σε 20%, αλλά και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής στο Δημόσιο.
Σημαντικό ζήτημα, τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας, πράγμα το οποίο έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται στις αντιδράσεις των αγορών εν όψει της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.
«Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τα εμπόδια που εμποδίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε.
Η φιλοδοξία της ΝΔ, συνέχισε, είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στόχος επίσης είναι η μείωση των φόρων για κάθε οικογένεια: σταδιακή μείωση του εισαγωγικού φόρου από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Επίσης, σταδιακά έως το τέλος της τετραετίας θα έχουν διαμορφωθεί δύο βασικοί συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και στο 22% με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% για τα νησιά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι η ακίνητη περιουσία θα αποκτήσει και πάλι αξία για τον πολίτη, δεσμευόμενος να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην διετία, εκπτώσεις για εργασίες αναβάθμισης των κτιριών, απλοποίηση της γραφειοκρατίας για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα κίνητρα που θα δώσει το κόμμα του στη στήριξη των νέων οικογενειών: επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020, κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, μηνιαίο κουπόνι για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημόσιο παιδικό σταθμό, ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα μέτρα για την κοινωνική συνοχή και στήριξη των αδυνάτων: Στήριξη του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος («δικό μας έργο είναι αυτό») με αύξηση του προϋπολογισμού του στο 1 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, όμως ότι η καλύτερη πολιτική για τη στήριξη των αδυνάτων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
H NΔ ως κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης είναι η ποιοτική δημόσια υγεία με έμφαση στην πρόληψη. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος είπε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα ο αντικαπνιστικός νόμος με πρώτο μέρος το Κοινοβούλιο...
Δεσμεύθηκε για προσλήψεις 1.500 νοσηλευτών, αλλά και την καθιέρωση επαγγελματικού μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία.
Η ασφάλεια αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα της ΝΔ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ. Πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα («μόλις 5 εκατομμύρια το κόστος»), προμήθεια 1.000 νέων περιπολικών (ακόμα και με σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα), κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, δημιουργία τουλάχιστον μίας φυλακής Τύπου Γ', αυστηρή εφαρμογή του νόμου κατά των βανδαλισμών της δημόσιας περιουσίας, τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε -εμμέσως απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα- ότι «και η θάλασσα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται».
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ενίσχυση της Frontex, δεδομένου ότι -όπως υπενθύμισε- ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.
Δεσμεύθηκε επίσης να αλλάξει η διαδικασία ασύλου, ξεκαθαρίζοντας ότι όποια αίτηση ασύλου απορρίπτεται, ο αιτών θα επιστρέφει άμεσα στην Τουρκία.

Τα 16 βασικά σημεία προγράμματος

1ον. Για ισχυρή ανάπτυξη. Με επενδύσεις, που θα φέρουν περίπου 120.000 νέες και καλά πληρωμένες δουλειές το χρόνο. Γι’ αυτό:
Μειώνουμε το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.
Καθιερώνουμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.
Απλοποιούμε τις αδειοδοτήσεις με ρητές προθεσμίες, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις.
Και επισπεύδουμε την εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα μέσω της μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το κράτος. Κάτι που άρχισε μετά τις Ευρωεκλογές και που οδηγεί και σε φθηνότερο δανεισμό των επιχειρήσεων.
Αλλά και με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Με την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου. Και με την -πλήρη υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Μεταρρυθμίζουμε το κράτος ώστε να είναι ισχυρό, αλλά με ρόλο επιτελικό. Και μακριά από συντεχνίες και ιδεοληψίες που πότε ανακαλύπτουν δάση σε αεροδρόμια και πότε το βλέπουν ως κομματικό λάφυρο.
2ον. Για πολλές καινούργιες θέσεις εργασίας. Γιατί η ανεργία είναι ο πρώτος μας αντίπαλος.
Στο τέλος του 2023 το σχέδιό μας προβλέπει οι άνεργοι να μειωθούν από 850.000 σήμερα στις 560.000 καθώς οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων που χάνονται.
Ενώ ο κατώτατος μισθός, που εμείς συνδέουμε με τον ανάπτυξη της χώρας, αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ.
Ακούγεται φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο στο πρόγραμμα των Υποδομών μας περιγράφονται 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή μικρότερα έργα.
Ενώ στην αγορά κατοικίας όλα τα συνδυαστικά μας μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες.
3ον. Για λιγότερους φόρους και μεγαλύτερο εισόδημα. Γιατί η δικαιότερη φορολογία αυξάνει την παραγωγικότητα. Για το σκοπό αυτό:
Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.
Μειώνουμε τον ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Και διατηρούμε, βέβαια, τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.
Εισάγουμε σταδιακά μια νέα, προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.
4ον. Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων, κράτους και επιχειρήσεων. Ουσία αυτού του συμβολαίου είναι ότι το κράτος προσφέρει καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και χαμηλή φορολογία.
Ενώ, με τη σειρά τους, οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αμείβουν καλά τους εργαζομένους και τους κάνουν συμμέτοχους στα κέρδη.
Έτσι:
Δίνουμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας φόρους και σαρώνοντας τη γραφειοκρατία.
Απαιτούμε από τους εργοδότες να τηρούν την εργασιακή νομοθεσία. Προωθούμε ελέγχους, αλλά καθιερώνουμε και λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε οι συνεπείς να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές.
Πριμοδοτούμε τέλος, τις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους.
Είτε με τη μορφή δωρεάν μεταφοράς στην εργασία, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά συμβόλαια, είτε με συμμετοχή μέσω ειδικών προγραμμάτων απόκτησης μετοχών.
5ον. Για να αποκτήσει ξανά αξία η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Επί δεκαετίες το σπίτι ήταν για τους Έλληνες στόχος ζωής.
Βασικός τρόπος αποταμίευσης. Και η κληρονομιά που άφηναν στα παιδιά τους.
Ενώ η κατασκευή υπήρξε πάντα ο μοχλός της οικονομίας, που τροφοδοτούσε εκατοντάδες επαγγέλματα.
Γι’ αυτό:
Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.
Καθιερώνουμε έκπτωση 40-50% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων.
Οι πολίτες θα κρατούν τα τιμολόγια δαπανών και θα έχουν την έκπτωση που θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ.
Απλοποιούμε την μεταβίβαση ακινήτων, περιορίζοντας τα 23 δικαιολογητικών αρχικά κατά το ένα τρίτο και εξασφαλίζοντας σταδιακά ότι θα είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.
Αναστέλλουμε για τρία χρόνια τον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες. Όπως αναστέλλουμε και για μία τριετία τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.
6ον. Για τις νέες οικογένειες και τους εργαζόμενους γονείς. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι μακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, την κοινωνία, την ίδια την εθνική μας υπόσταση.
Η στήριξη των νέων οικογενειών είναι, λοιπόν, για μας απόλυτη προτεραιότητα:
Καθιερώνουμε επίδομα € 2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.
Αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά € 1.000 για κάθε παιδί.
Επαναφέρουμε τα επιδόματα για τις μεγάλες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν. 4512/2018).
Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων.
Επεκτείνουμε το ωράριο των παιδικών σταθμών και ενισχύουμε τα ολοήμερα σχολεία, με ουσιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μελέτης.
7ον. Για να μην μείνει κανείς πολίτης αβοήθητος όταν έχει ανάγκη. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, ούτε κοινωνική συνοχή χωρίς αλληλεγγύη.
Έτσι, λοιπόν:
Αυξάνουμε στο 1 δις ευρώ τον προϋπολογισμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται άμεσα σε 800.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Ενισχύουμε κατά 200 εκατομμύρια το κονδύλι για επιδόματα ανεργίας και επανακαθορίζουμε τα κριτήρια απονομής ώστε να το λαμβάνουν περισσότεροι δικαιούχοι.
Προωθούμε πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 μακροχρόνια ανέργους.
Στις πολιτικές ίσων ευκαιριών για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνουμε μέτρα, όπως η θεσμοθέτηση ειδικότητας του προσωπικού βοηθού και η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιούμε διαθέσιμα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ως απάντηση στο πρόβλημα των αστέγων.
8ον. Για ποιοτική δημόσια υγεία για όλους. Που σημαίνει πρόληψη, αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών, πρόσθετο προσωπικό, εκσυγχρονισμός.
Και, βέβαια, πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενή με προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες.
Καθιερώνουμε, λοιπόν, πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Με ενημέρωση των πολιτών (με SMS ή email) για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.
Ξεκινάμε από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.
Επεκτείνουμε τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνουμε ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Αλλά και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών.
Δίνουμε τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού. Κι εφαρμόζουμε πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο.
Ενισχύουμε τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως, καθιερώνοντας την απόκτηση ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο. Και σε βάθος τετραετίας καλύπτουμε όλες τις οργανικές θέσεις.
Εισάγουμε επαγγελματικό μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία. Και αξιοποιούμε παντού τη σύγχρονη τεχνολογία, την τηλεϊατρική και τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
9ον. Για νιώθουν οι Έλληνες ασφαλείς στα σπίτια και τις γειτονιές μας. Γιατί η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη.
Ακριβώς γι’ αυτό:
Επαναφέρουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ. Προσλαμβάνονται αμέσως 1.500 νέοι αστυνομικοί για περιπολίες σε 24ωρη βάση.
Εφοδιάζουμε τους αστυνομικούς με νέο εξοπλισμό και προχωρούμε εντός ενός έτους στην προμήθεια χιλίων καινούργιων περιπολικών.
Καταργούμε αμέσως το νόμο Παρασκευόπουλου για να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.
Επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ, για να σταματήσει η δράση των συμμοριών στο εσωτερικό των φυλακών.
Εφαρμόζουμε αυστηρά τον νόμο για τη φθορά δημόσιας περιουσίας κατά των βανδαλισμών στο μετρό, στα λεωφορεία και στα δημόσια κτίρια που είναι περιουσία όλων των Ελλήνων.
Καταργούμε αμέσως το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε τα Πανεπιστήμια να απελευθερωθούν από την ανομία και να ξαναγίνουν κύτταρα γνώσης και έρευνας.
10ον. Για την προστασία των συνόρων μας και το Μεταναστευτικό:
Για τη φύλαξη των συνόρων χρησιμοποιούμε σύγχρονα τεχνικά μέσα και εντείνουμε τις περιπολίες -χερσαίες και θαλάσσιες- σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθιερώνουμε κλειστά κέντρα προσωρινής υποδοχής, όπου τάχιστα θα ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
Επιβάλλουμε διαφάνεια στη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε όλο το πλέγμα διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών. Οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν σε όλα.
Εντατικοποιούμε τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη τη χώρα.
Διασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής -με ειδική φροντίδα για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
Και δημιουργούμε ειδικές τάξεις στα σχολεία, ώστε να ενσωματώνονται ομαλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Για το σκοπό αυτό επιδιώκουμε ειδικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
11ον. Για σύγχρονα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια του αύριο. H Παιδεία αποτελεί τον βασικό ιμάντα για την πρόοδο κάθε παιδιού στη ζωή του.
Γι’ αυτό και όλα πρέπει να εκκινούν από κοινή αφετηρία σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, συνδεδεμένο με την οικονομία και την κοινωνία. Και με εκπαιδευτικούς ελεύθερους να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους στις ανάγκες των μαθητών.
Έτσι:
Δημιουργούμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα ένα δημόσιο Πρότυπο Σχολείο. Και ξεκινάμε από την Δυτική Αττική.
Καθιερώνουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό απ’ το Γυμνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται από νωρίς οι δεξιότητες του κάθε παιδιού.
Και ιδρύουμε Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, που θα συνεργάζονται με την τοπική οικονομία. Ώστε η επαγγελματική εκπαίδευση να γίνει ουσιαστική διέξοδος απασχόλησης για τους νέους.
Εισάγουμε νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Ιδρυμάτων με θεσμούς διοίκησης και με προγράμματα χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου.
Με αξιολόγηση σε κάθε επίπεδο. Σε διασύνδεση με την αγορά. Και με νέους πόρους –πέραν της κρατικής χρηματοδότησης.
12ον. Για ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό προς πολίτη. Εδώ οι στόχοι μας είναι πράγματι φιλόδοξοι:
Θέλουμε οι πολίτες να κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές τους με το κράτος ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους και 24 ώρες το 24ωρο.
Γι΄ αυτό δημιουργούμε έναν κεντρικό κόμβο με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο.
Εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ξένοι επενδυτές, επισκέπτες της χώρας, αλλά και οι απλοί πολίτες.
Εμπιστευόμαστε τους δημόσιους λειτουργούς. Κανείς δεν απομακρύνεται.
Και, αντιθέτως, πολλές αρμοδιότητες μεταφέρονται σε υπηρεσιακούς, καθώς μειώνονται οι πολιτικές θέσεις στο Δημόσιο τουλάχιστον κατά 20%.
Καθιερώνουμε αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση για όλους, ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι και να βοηθιούνται όλοι να βελτιώνουν την απόδοσή τους.
Στόχος, όμως, είναι πάντα η εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό και το κράτος μπορεί να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα σε υπηρεσίες που μπορεί να αποδώσουν καλύτερο αποτέλεσμα.
13ον. Για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη:
Υιοθετούμε νέα ενεργειακή πολιτική περιορισμού των ρύπων με μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050.
Με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -στον άνεμο και στον ήλιο, που με αφθονία διαθέτουμε. Και με σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.
Εφαρμόζουμε νέα πολιτική για τα απορρίμματα. Με προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή, με επαναχρησιμοποίηση των υλικών, με περιορισμό των πλαστικών και της επεξεργασίας των υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.
Εδώ οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα φέρουν γρήγορο και οικονομικό αποτέλεσμα.
Τέλος, προετοιμάζουμε οργανωμένα σχέδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση, αλλά και διαχείρισής τους, ώστε να συνδυάζουμε την προστασία με την οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών.
Και αναδιοργανώνουμε την Πολιτική Προστασία. Με πιο ευέλικτες δομές, καλύτερο συντονισμό και ενεργοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.
14ον. Για την αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Γιατί ο πρωτογενής τομέας ήταν και είναι πυλώνας της οικονομίας μας.
Έτσι:
Εισάγουμε νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και μειώνουμε τη φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.
Διασφαλίζουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.
Βάζουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Και φροντίζουμε να επιστραφούν το ταχύτερο οι ανενεργοί πόροι -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη- που βρίσκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους πίσω, στην παραγωγική διαδικασία.
15ον. Για την ολοκλήρωση των εθνικών μας υποδομών. Επενδύουμε 12 δις σε έργα εθνικής εμβέλειας, με στόχο την δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως.
Πιο συγκεκριμένα:
Ολοκληρώνουμε το βασικό οδικό δίκτυο στην ηπειρωτική χώρα -Ε65, Πάτρα Πύργος-, καθώς και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.
Κι ολοκληρώνουμε τα προγραμματισμένα έργα του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν αφήνουμε καμιά πόλη μας χωρίς σύνδεση με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Δημιουργούμε εναλλακτικό αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει κατευθείαν την Ελευσίνα με την Υλίκη, αναβαθμίζοντας έτσι την Δυτική Αττική με αποσυμφόρηση της κίνησης στον Κηφισό.
Επενδύουμε στον γρήγορο σιδηρόδρομο. Με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση στην κεντρική γραμμή (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι-Προμαχώνας) και με την πεδινή χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
Ολοκληρώνουμε τις ενεργειακές υποδομές, μειώνοντας το κόστος της ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις.
Και αξιοποιούμε και για τα υπόλοιπα λιμάνια και αεροδρόμια, το πετυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Και σχέδιο 16ον. Για να αποκτήσει ξανά η χώρα φωνή και αξιοπιστία στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Είμαστε οι Έλληνες της Ευρώπης και οι πατριώτες που θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστούν στην οικουμένη. Με εθνική υπερηφάνεια και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: