Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΣΟΚ από τη Citi: Εκτός αγορών η Ελλάδα έως το 2022

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προσπαθεί να παρουσιάσει μία καλή εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά όλοι την διαψεύδουν και την «προσγειώνουν» ανώμαλα.

Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» αναμένεται να παραμείνουν για την επόμενη τετραετία τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές να θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιη, αν όχι απίθανη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Citi, οι αποδόσεις των... ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν προβλέπεται αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην «επενδυτική βαθμίδα» που είναι η κατηγορία αξιολογήσεων που «ξεκλειδώνει» τη συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών στις εκδόσεις ελληνικών τίτλων.

Ακόμα, η Citi “γκρεμίζει” τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,1% το 2018 αλλά μετά η ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 1,6% το 2019, στο 1,3% το 2020 και το 2021 και στο 1,4% το 2022.
«Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών έχει βελτιωθεί λιγότερο από άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνιο. 
Προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά περίπου 2% το 2018 – που είναι η καλύτερη επίδοση από το 2007 – αλλά να επιβραδύνει γύρω στο 1,5% για τα επόμενα χρόνια, καθώς η συνεχιζόμενη λιτότητα (για να επιτευχθούν οι μεταμνημονιακοί στόχοι) θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη», επισημαίνει η Citi.

Επίσης, τονίζει ότι τα περιθώρια λάθους είναι ασυνήθιστα μεγάλα για τις συγκεκριμένες προβλέψεις καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: