Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

H προφυλάκιση Παπαντωνίου αλλάζει την ατζέντα;

H προφυλάκιση Παπαντωνίου αλλάζει την ατζέντα, οξύνει περαιτέρω ένα ήδη βαριά πολωμένο πολιτικό κλίμα και...
δημιουργεί πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής.

Ενώπιον αυτής της εικόνας η κυβέρνηση έχει λόγους να είναι ικανοποιημένη –αρκετά στελέχη της, άλλωστε, δεν το έκρυψαν χθες – και να επενδύει στην πολιτική διάσταση της προφυλάκισης. 
Η ικανοποίηση εκπορεύεται από το γεγονός ότι...
όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος «αποκαλύπτεται εκ νέου το βαθύ σύστημα διαφθοράς και φαυλότητας του παλαιού πολιτικού συστήματος». Ταυτοχρόνως, και σε αντιδιαστολή, ενισχύεται το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα εκτοπίζεται από την κορυφή της δημόσιας συζήτησης η σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου και τα εύφλεκτα απόνερα της.
Ως εκ τούτων, και παρ’ ότι οι τόνοι ως προς την ουσία της υπόθεσης κρατούνται χαμηλά καθώς πρόκειται για ζήτημα της Δικαιοσύνης, τα πολιτικά ερωτήματα θα τίθενται με ένταση, με συγκεκριμένους αποδέκτες και θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.
Στόχος αυτών των ερωτημάτων θα είναι η ανάδειξη και η «ανάληψη» των ευθυνών ακριβώς γι αυτό το «φαύλο πολιτικό μοντέλο»– ένας στόχος, που μάλλον αποτυπώθηκε εύγλωττα από χθες από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη (Στενός συνεργάτης του Άκη Τζοχατζόπουλου): 
«Μετά τα χθεσινοβραδινά (την προφυλάκιση)», έγραψε στο twitter ο κ. Βερναρδάκης, «εκκρεμούν δύο αναλήψεις "πολιτικής ευθύνης". Η μία για την περίοδο του "εκσυγχρονισμού" από έναν πρώην πρωθυπουργό, η άλλη για την απόκρυψη της "λίστας Λαγκάρντ" από ένα πρώην αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών».
Οι ευθύνες που έδειξε ο υπουργός Επικρατείας φωτογραφίζουν σαφώς τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Για τον μεν πρώτο η πίεση θα εστιάσει στην επιλεκτική αφωνία του, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι «οφείλει, αν μη τι άλλο, μια συγνώμη ή έστω μια απάντηση για τις μίζες των εκατομμυρίων που περνούσαν εντός και πέριξ της πρωθυπουργικής αυλής του». 
Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι, πλην του Γιάννου Παπαντωνίου, δύο ακόμη στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι Θεόδωρος Τσουκάτος και Τάσος Μαντέλης έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, και επισημαίνουν με νόημα: «Είτε δεν γνώριζε, είτε γνώριζε και συγκάλυπτε. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι υπόλογος».
Για τον δε Ευάγγελο Βενιζέλο, τα ερωτήματα αφορούν τόσο το… κρυμμένο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ στην οποία και εντοπίστηκαν οι ελβετικοί λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου, όσο και τη θερμή υπεράσπιση που είχε παράσχει στον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννο Παπαντωνίου όταν οι υποθέσεις τους είχαν απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. 

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, δε, και του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο τελικός στόχος είναι να πιεστεί το – εξαιρετικά αμήχανο από χθες – Κίνημα Αλλαγής να πάρει θέση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: