Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Το «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα» πήγε... περίπατο!


Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό με την κόντρα Κοτζιά-Καμμένου μετά και το οργισμένο τουίτ του πρώην υπουργού Εξωτερικών, στο οποίο ο κ. Κοτζιάς κάνει λόγο για εκβιαστές και για «μπιστόλια του συστήματος» που ρίχνουν λάσπη και συκοφαντούν.

Η κίνηση του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού που προκαλεί έτσι και αλλιώς πολλά ερωτηματικά, έχει μία ακόμα διάσταση...
όσον αφορά την ενδοκυβερνητική κόντρα.
Ο ανοιχτός “πόλεμος” Κοτζιά-Καμμένου που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το παράλληλο σκηνικό αλληλοκαταγγελιών για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων σε ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ αντίστοιχα, αμφισβητεί ουσιαστικά την ύπαρξη του λεγόμενου “αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος” που με τόσο μεγάλη επικοινωνιακή σπουδή θέλησε να χτίσει το Μέγαρο Μαξίμου, ολόκληρο το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένεται να αποτελέσει αιχμή του αντιπολιτευτικού της λόγου το επόμενο διάστημα.
“Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βουλιάζει ολοένα και περισσότερο μέσα στην ανυποληψία και στα σκάνδαλα. Τα περισσότερα εκ των οποίων καταγγέλλονται πλέον από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του πρώην υπουργού εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας” επισημαίνει στο liberal.gr συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.
Στη ΝΔ μάλιστα προς επίρρωσιν της συγκεκριμένης προσέγγισης παραθέτουν μία σειρά περιστατικών, τα οποία συνέβησαν μέσα μόνο σε έναν μήνα (Οκτώβριο) και θεωρούν πως αποδεικνύουν ότι το “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα” πήγε περίπατο...:
- Ο διευθυντής της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων Ανδρέας Ηλιόπουλος -τον οποίο διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής- κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες και πρωτοφανή διασπάθιση χρήματος στα κονδύλια για το μεταναστευτικό, μέσω της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”. Η κυβέρνηση αντί να δώσει εξηγήσεις τον απέπεμψε και την ίδια ώρα αποφεύγει να δώσει απαντήσεις και στις διαρκείς ερωτήσεις της αντιπολίτευσης παρά το γεγονός ότι ακόμη και η OLAF της Ε.Ε. ερευνά ήδη πώς έγινε η διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί για τη χώρα μας.
- Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζει αλλοιωμένα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, την ώρα που αυτή απαξιώνεται και η μετοχή της καταρρέει. Ο πρόεδρός της εταιρείας μάλιστα επιρρίπτει την ευθύνη για ζημιές 900 εκατ. σε τρεις συγκεκριμένες αποφάσεις των προϊστάμενων υπουργών του.
- Η κυβέρνηση επιχειρεί να παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επιπλέον 20 χρόνια, έναντι μόλις 483 εκατ. ευρώ. Το τίμημα κρίνεται εξευτελιστικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,η οποία με παρέμβασή της την υποχρεώνει να επανεκκινήσει τη διαδικασία, και τελικά η σύμβαση προσδιορίζεται σε 1,115 δισ. ευρώ. Δηλαδή 131% πάνω από την αρχική τιμή που κοστολόγησε η κυβέρνηση την παράταση παραχώρησης του αεροδρομίου.
- Το Υπουργείο Υποδομών αλλάζει ριζικά σε τεχνικό, οικονομικό και χρηματοδοτικό επίπεδο τη σύμβαση για το σταθμό μεταφορτώσεως του Θριασίου. Η τωρινή σύμβαση δεν έχει καμία σχέση με τους βασικούς όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, με όλες τις τροποποιήσεις να είναι σε βάρος του Δημοσίου και υπέρ του αναδόχου.
Γαλάζια στελέχη επιμένουν πως για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση είτε σιωπά είτε υπεκφεύγει, αδυνατώντας σε κάθε περίπτωση να δώσει πειστικές απαντήσεις. Όσο οι μέρες της λιγοστεύουν, τόσο αποκαλύπτεται ο φαύλος τρόπος που διαχειρίζεται όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα. Και γίνεται ξεκάθαρο πια ότι η πάση θυσία διατήρηση της εξουσίας, γίνεται και για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων” τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και προαναγγέλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο το να χυθεί φως σε “σκοτεινές” υποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε δείχνει πρόθυμος να ακολουθήσει την κλασική αντιπολιτευτική γραμμή, της σκανδαλολογίας επενδύοντας μόνο στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης. Αντιθέτως, όπως πληροφορείται το liberal.gr, θα επιμείνει στη λογική του θετικού πολιτικού λόγου, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν την ΝΔ όχι με αρνητική αλλά με θετική ψήφο.
Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη θα πραγματοποιήσει ομιλία για την Παιδεία, περιγράφοντας τις προτάσεις του γιαυτό τον τόσο ευαίσθητο χώρο. 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ. Μητσοτάκης θα στηλιτεύσει την αναρχία που επικρατεί στους χώρους των πανεπιστημίων και θα κάνει ειδικές αναφορές στην έννοια του ασύλου και στο πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα το αντιμετωπίσει.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: