Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Τα Κηρύγματα Μίσους του Τελειωμένου Τσίπρα και οι Ευρωπαίοι "φίλοι" του

Τα κηρύγματα μίσους και η ελλιπέστατη παιδεία του πρωθυπουργού θα πρέπει να προβληματίσουν τους μεγάλους φίλους του στην Ευρώπη –με πρώτον τον Εμμανουέλ Μακρόν.


Tου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα έμαθαν τις ύβρεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου και του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρα, δεν θα πρέπει να αισθάνθηκαν ιδιαίτερα ευτυχείς. Διότι κάποιοι από αυτούς, και ιδιαιτέρως οι... Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί,γνωρίζουν καλύτερα από τον Αλ. Τσίπρα ποιον ρόλο έπαιξαν οι δύο Έλληνες «τραπεζίτες» όχι μόνον για την σωτηρία της χώρας τους αλλά και για το κύρος της ευρωζώνης στην δυσκολότερη στιγμή της.
Ειδικά δε οι δύο αυτοί κοινοτικοί παράγοντες, αφήνοντας κατά μέρος τυπικότητες και άλλες διπλωματικές φιοριτούρες, θα έπρεπε να απαντήσουν στο θράσος, την αμάθεια και τον ουσιαστικό αντιευρωπαϊσμό που εκφράζει με τον τρόπο του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι κ.κ. Λ. Παπαδήμος και Γ. Στουρνάρας δεν ευτέλισαν καμμιάν απολύτως δημοκρατία, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Ακριβώς το αντίθετο έπραξαν, με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης και ακαδημαϊκής ακεραιότητας. Αυτές οι δύο ιδιότητες, όμως, συνιστούν πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα. Η παιδεία, το ακαδημαϊκό κύρος, η ευρυμάθεια, η αριστεία, η ευθύνη, η εθνική συνείδηση και η υψηλή ικανότητα χειρισμών που ξεφεύγουν από το πεζοδρόμιο, είναι οι μεγάλοι του εχθροί. Είναι ιδιότητες που απεχθάνεται και γι’ αυτό τις στιγματίζει και τις καταδιώκει.
Συνεπώς, όπως πολύ εύστοχα έγραψε στα Νέα ο Μιχάλης Μητσός, στην Ιθάκη ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την περίφημη θεωρία ότι κατάλαβε, έμαθε και άρα ωρίμασε. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα συναινετικό, μετριοπαθές ευρωπαϊκό πρόσωπο. Αντ’ αυτού, όμως, προτίμησε τον ακραίο και διχαστικό λόγο.
«Η παράσταση Τσίπρα στη Ιθάκη αποκάλυψε με ωμότητα αυτό που είναι το εξουσιαστικό σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ένα σύστημα χωρίς έρμα, χωρίς θετική πρόταση για τον τόπο, που προσπαθεί να κρατηθεί στην ζωή δημιουργώντας εχθρούς. Ένα σύστημα που παρασιτεί στο όνομα της δημοκρατίας. Αυτό το σύστημα στηρίζουν οι θεωρητικοί τού δήθεν αντιδεξιού “προοδευτικού μετώπου”. Το σύστημα Τσίπρα. Που, όπως έγραφε ο Καβάφης στην Δευτέρα Οδύσσεια από τα Κρυμμένα Ποιήματα, “[…] όλη του η Ιθάκη ήτο μικρά […] Και η τυχοδιώκτις καρδιά ηυφραίνετο ψυχρώς, κενή αγάπης”», έγραψε ο Ηλίας Κανέλλης.

Τέλος, για την ιστορία υπενθυμίζουμε στον κύριο πρωθυπουργό ότι πραγματικός και ενεργός τραπεζίτης υπήρξε και ο φίλος του Εμμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ψιλά γράμματα όμως όλα αυτά για κάποιον που δεν γνωρίζει ούτε την ιστορία του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: