Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Το νομοσχέδιο που ψήφισαν τα raccoon


Αποτέλεσμα εικόνας για raccoonΤου Αντώνη Πανούτσου

Από τον Φώτη Κουβέλη που έριξε μια κυβέρνηση για να γίνει καταλήξει να χαμογελάει σαν κουτάβι για υιοθεσία στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ  μέχρι αυτούς που ψήφισαν το κόμμα που θα σκίσει τα μνημόνια μέχρι να τα δουν να φτάνουν τις 941 σελίδες οι Έλληνες με τον καιρό έμαθαν να είναι επιφυλακτικοί στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα. 
Για τον Τσίπρα οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις δεν είναι παρά farts in the wind. Λόγια που λέγονται την μια στιγμή για...
να εξασφαλίσουν κάτι και ξεχνιούνται την επόμενη όταν το κάτι έχει εξασφαλιστεί.
Με τον καιρό και την αδυναμία να κυβερνήσει ο χρόνος της αναίρεσης μειώνεται. Παράδειγμα οι συμφωνίες για την υπογραφή του τετάρτου μνημονίου και οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι θεσμοί και οι κυβέρνηση.
Στις 25 Απριλίου  στον Αντένα ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει «Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα ψηφιστούν για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Αν δεν δοθεί η λύση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που έχει ψηφίσει». Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή «Δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα, αν δεν πάρουμε το χρέος», όταν και προσέθεσε ότι αυτό είναι γνωστό στους δανειστές της χώρας και ότι το έχει διαμηνύσει στην Αγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ. Σύντομα φάνηκε ότι η Μέρκελ και η Λαγκάρντ  μάθανε τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο κόσμο που διάβασε τις δηλώσεις.  
Το  αποτέλεσμα είναι τραγελαφικές καταστάσεις. 
Ο Τσακαλώτος να φεύγει για να επισημοποιήσει την συμφωνία για την μείωση του χρέους στο Eurogroup ενώ  συνεργάτης του Σόιμπλε στην Bild ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να συζητήσει κανένα σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και ο Τσίπρας υποστήριζε ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και οι δανειστές καλούνται να εκπληρώσουν τις δικές τους. 
Σε αυτό το σημείο  ο Τσακαλώτος έπρεπε να πάρει το επόμενο αεροπλάνο και να φύγει για την Αγγλία ή ο Τσίπρας να κόλλαγε τον Σόιμπλε στον τοίχο υπενθυμίζοντας του τις συμφωνίες για το χρέος. Αντίθετα ήταν το σημείο που φάνηκε ότι η συμφωνία για τη μείωση του χρέους ήταν ένα ακόμα παραμύθι που πουλήθηκε εντός και εκτός Βουλής για να περάσει το νομοσχέδιο.  Κάτι που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας τον Τσίπρα είχαν καταλάβει. Το αποτέλεσμα ήταν να φυλάξουν τα νώτα τους δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν ψηφίστηκε από  βουλευτές αλλά από την Θοδώρα Τζάκρη και 152 ανώνυμα  raccoons.
Την Πέμπτη στην διαδικασία στην Βουλή οι περισσότεροι βουλευτές που ψήφιζαν ΝΑΙ το είχαν γυρίσει στην νοηματική. Σήκωναν μόνο το χέρι για το ΝΑΙ για να μην καταγράφει ηχητικά το παρών. Η ομάδα των 53 έκανε ένα ακόμα βήμα προς τον σουρεαλισμό, έχοντας ανάμεσα τους τον Τσακαλώτο που έκανε την διαπραγμάτευση και την Φωτίου με τα σχολικά γεύματα του bonding  και κατηγορώντας ταυτόχρονα τους «δανειστές τοκογλύφους» που κατάφεραν  ένα ακόμη πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση. 
Σε ατομικές εμφανίσεις κυβίστησης ο χαλκέντερος Κουρουμπλής δήλωνε ότι δεν είναι περήφανος που ψήφισε τα μέτρα. 
Ο κοσμοπολίτης Χρυσόγονος που επειδή είναι ευρωβουλευτής δεν τα ψήφισε τα αποκαλούσε αχρείαστα και πιθανότατα αντισυνταγματικά. Και μόνο ο αδάμαστος Παπαδημούλης ακόμα και χθες Κυριακή έλεγε στο left.gr «Η συμφωνία αυτή είναι το εξιτήριο από την επιτροπεία».
Εάν όμως η κυβέρνηση στηρίζεται στον Παπαδημούλη η κατάσταση δεν είναι απλά σοβαρή αλλά κρίσιμη. Για μία συμφωνία που η κυβέρνηση θέλησε βγάλει στην πλατεία τους χορευτές του Συντάγματος για να πανηγυρίσουν για  τα αντίμετρα που θα υπερκαλύψουν τα μέτρα και παρακαλάει για το κάτι τις στη μείωση του χρέους πριν ξεφτιλιστεί παίρνοντας πίσω ένα νομοσχέδιο που μόλις ψήφισε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: