Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Τερέζα Μέι: Φοβάμαι νέα επίθεση - Ο στρατός θα φρουρεί δημόσιες εκδηλώσεις [Βίντεο]

Φωτογραφίες: AP photos

Ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία στο μέγιστο
Αυτόπτες μάρτυρες: Μια γυναίκα ίσως ήταν συνεργός του μακελάρη
Λυβικής καταγωγής ο 22χρονος καμικάζι, Σαλμάν Αμπεντί
Αγρυπνία στο Μάντσεστερ: Χιλιάδες Βρετανοί τίμησαν τα θύματα της επίθεσης...

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία σε «κρίσιμο», μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Manchester Arena, που σκότωσε 22 και τραυμάτισε 119 ανθρώπους.

Η βρετανή πρωθυπουργός δεν απέκλεισε νέο τρομοκρατικό χτύπημα και ανκοίνωσε ότι ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού σε «κρίσιμο». Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που το επίπεδο ασφαλείας αναβαθμίζεται σε κρίσιμο».
Η Μέι, επίσης ανακοίνωσε ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων - αντί για ένοπλους αστυνομικύς - θα φρουρούν πλέον κτίρια που μπορεί να αποτελούν δυνητικά στόχους ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπτύσσεται στρατός σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία και σημαίνει ότι εκτιμάται πως επίκειται τρομοκρατική επίθεση και τίθενται σε εφαρμόγη τα υψηλότερα μέτρα ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Άλμπερτ στο Μάντσεστερ - αλλά και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Manchester Arena.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Μάνστεστερ, ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο στο Manchester Arena, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι  22 θύματα και 119 τραυματίες, ενώ οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και για άλλους υπόπτους που ενδεχομένως συνδέονται με την τραγωδία.
Μαρτυρία: Είχε και γυναίκα-συνεργό;
Για γυναίκα συνεργό του μακελάρη του Μάντσεστερ κάνουν λόγο αυτόπτες μάρτυρες.
Μιλώντας στο Skynews, μια μητέρας που πήγε μαζί με την κόρη της στην συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ Αρένα υποστήριξε ότι μία μυστηριώδης γυναίκα που κρατούσε έναν ύποπτο σάκο, εξαφανίστηκε λίγα λεπτά πριν την έκρηξη.
Η Dawn Waddy αναφέρει ότι η γυναίκα κρατούσε έναν ύποπτο σάκο και πως είχε καρφωμένο το βλέμμα της στο σημείο όπου λίγο αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη.
«Δίπλα μας καθόταν μία γυναίκα, η οποία έδειχνε πολύ νευρική όλη τη νύχτα. Κρατούσε ένα σακίδιο και το άφηνε συνεχώς κάτω, άλλαζε θέσεις και γενικά είχε πολύ ύποπτη συμπεριφορά. Κοιτούσε συνεχώς προς το μέρος που τελικά έγινε η έκρηξη και άρχισε γελάει μόνη της» είπε η μάρτυρας και συνέχισε: «Ενημέρωσα έναν άνδρα της ομάδας σεκιούριτι για την περίεργη συμπεριφορά της γυναίκας και μου είπε ότι θα την παρακολουθεί. Ποτέ δεν κινήθηκε εναντίον της. Λίγα λεπτά πριν συμβεί η έκρηξη, η γυναίκα εξαφανίστηκε και δεν την ξαναείδαμε».
Φωτογραφίες: AP photos
Ανδρας με μαχαίρι και ρόπαλο ματαίωσε την αργυπνία στο Μπέρμιγχαμ
Για προληπτικούς λόγους η αστυνομία σταμάτησε την αγρυπνία στο Μπέρμιγχαμ καθώς συνέλαβε έναν άνδρα που είχε μαζί του ένα μαχαίρι και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.
Όταν συνελήφθη και ενώ οι αστυνομικοί του είχαν φορέσει χειροπέδες, ο άνδρας φώναζε μόλις λίγα μέτρα από το σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα στην πλατεία Βικτώρια για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.
Ο άνδρας απομακρύνθηκε ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας φώναζε από μακριά, πριν καν πλησιάσει στο σημείο της αγρυπνίας.
Η αστυνομία ωστόσο, αναγκάστηκε να σταματήσει την αγρυπνία και να εκκενώσει την πλατεία προληπτικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αστυνομία του West Midlands Ντέιβιντ Τόμσον.





Λ
υβικής καταγωγής ο 22χρονος καμικάζι
Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο στο Manchester Arena, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.
Αρχικά το όνομα του καμικάζι το έδωσαν στη δημοσιότητα Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από τις βρετανικές αρχές. Στη συνέχεια η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και επίσημα, καθώς ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι ο Αμπεντί είναι ο τρομοκράτης που σκότωσε 22 ανθρώπους το βράδυ της Δευτέρας. Ο ίδιος ανέφερε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν έδρασε μόνος του ή αν ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου.
Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σύνδεση του δράστη με την εν λόγω οργάνωση.
O Σαλμάν Αμπεντί γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1994, από γονείς Λίβυους πρόσφυγες που ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγουν από το καθεστώς του Καντάφι.
Σύμφωνα με την Telegraph, η μητέρα του Samia Τabbal, 50 ετών, και ο πατέρας Ramadan Abedi, γεννήθηκαν στη Λιβύη αλλά φαίνεται ότι έχουν μεταναστεύσει στο Λονδίνο πριν μετακομίσουν στην περιοχή Fallowfield του νότιου Μάντσεστερ, όπου έχουν ζήσει για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο Μάντσεστερ, ότι ολόκληρη η οικογένεια -εκτός από τους δύο μεγαλύτερους γιους- επέστρεψε πρόσφατα στη Λιβύη.
Βίντεο με τις κινήσεις του
Η αστυνομία έχει βρει βίντεο που κατέγραψε τις κινήσεις του βομβιστή αυτοκτονίας, από την ώρα που μπήκε στο Manchester Arena, σύμφωνα με τον Guardian. Στο υλικό από τις κάμερες φαίνεται ότι η έκρηξη ήταν σκόπιμη και προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό, που πιστεύεται ότι ήταν μέσα σε τσάντα, όπως ανέφερε μία πηγή στη βρετανική εφημερίδα.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός περιγράφεται ως αυτοσχέδιος και πρόχειρος. Ηταν αρκετά σταθερός για να μεταφερθεί και να πυροδοτηθεί με καταστροφικές συνέπειες και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε στη Βρετανία.
Γνωστός στις αρχές
Ο Αμπεντί εκτιμάται ότι ήταν γνωστός τόσο στην αστυνομία όσο και στις υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με τον Guardian. Από την άλλη, μέλη της λυβικής κοινότητας στον Μάντσεστερ δήλωναν έκπληκτοι με την είδηση ότι ο Αμπεντί ήταν ο δράστης.
«Ο Σαλμάν; Είμαι έκπληκτος», είπε ένα μέλος της κοινότητας στον Guardian. «Ηταν τόσο ήσυχο αγόρι, πάντα μου έδειχνε σεβασμό. Ο αδελφός του ήταν εξωστρεφής, αλλά ο Σαλμάν ήταν πολύ ήσυχος. Φαίνεται τόσο απίθανο να είναι αυτός που το έκανε», πρόσθεσε.
Ελεγχόμενη έκρηξη στο σπίτι του
Νωρίτερα την Τρίτη, ένοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο στον οποίο ζούσε ο Αμπεντί και έκαναν έλεγχόμενη έκρηξη στο σπίτι του, πιθανότατα για να ρίξουν την πόρτα. Ερευνες έγιναν και στην κατοικία του αδελφού του, Ισμαήλ, στο νότιο Μάντσεστερ.
Επίσης, συνελήφθη ένας 23χρονος ο οποίος ζει κοντά στο μέρος που έμενε παλιότερα η οικογένεια του Αμπεντί.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: