Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς το ΔΝΤ

Φωτογραφία: APΗ Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μετάσχει στο πρόγραμμα, προειδοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup απαντούσε σε ερώτηση βουλευτή στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όταν εξέφρασε την παραπάνω εκτίμηση. 
«Για αυτό όλες οι προσπάθειές μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΔΝΤ, έχουν στόχο να το αποτρέψουν αυτό»...
 πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντάισελμπλουμ είχε αναφερθεί ξανά στο ελληνικό ζήτημα μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Τότε, είχε επισημάνει ότι αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, τότε η Ολλανδία δεν θα μετάσχει σε αυτό, ενώ πρόσθεσε πως την ίδια θέση έχει και το Βερολίνο. Ομως, είναι η πρώτη φορά που ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς το Ταμείο, σχολιάζει η ολλανδική εφημερίδα.
«Δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Οικονομικά και πολιτικά είναι το καλύτερο και θα το κάνουμε. Το ΔΝΤ δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα», ανέφερε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι υποτιμάται η έκταση της οικονομικής και πολιτικής ζημιάς από την αποχώρηση μίας χώρας από την ευρωζώνη. 
«Οι άνθρωποι που λένε ότι είναι καλύτερο, δεν έχουν ιδέα», πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Ομως κάτι τέτοιο θα κόστιζε στην Ολλανδία διαγραφή 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του ακροδεξιού κόμματος PVV.

Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι δεν συζητείται κούρεμα χρέους. Και αυτό γιατί αντίθετοι σε αυτό δεν είναι μόνο οι Ολλανδία και Γερμανία, αλλά και η Πορτογαλία, η Ιταλία και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: