Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ποια... Μέρκελ θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;


Είναι μια άλλη Μέρκελ αυτή που συναντάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο; 

Την έχουν επηρεάσει οι δημοσκοπήσεις που την θέλουν σχεδόν ισόπαλη με τον Μάρτιν Σουλτς; 
Μπορεί αυτή η αλλαγή να επηρεάσει την Ελλάδα;
Όταν στα μέσα Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεινε το ραντεβού με...
την Ανγκελα Μέρκελ, τίποτα δεν προϊδέαζε την αλλαγή που έστω και σε δημοσκοπικό επίπεδο, θα είχε συντελεστεί στην Γερμανία, την στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ περνούσε την πόρτα του γραφείου της.
Πριν από περίπου δύο μήνες η κ. Μέρκελ φαινόταν ανίκητη και βέβαιη νικήτρια των εκλογών, αφού η υποψηφιότητα Σουλτς δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα.
Σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να παλεύει για την πρωτιά, επιβεβαιώνοντας το γνωστό ρητό: «στην πολιτική δε θα πρέπει ποτέ να λες ποτέ»...
Πόσο όμως όλα αυτά αποδίδουν την πραγματική εικόνα στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης; 
Την δική του οπτική για την σημερινή κατάσταση περιέγραψε ο αρθρογραφος του Spiegel:
«Η Μαρτινο-μανία, η κούραση από τη Μέρκελ, ο θυμός για την αδικία, όλα αυτά δίνουν στον υποψήφιο καγκελάριο τη δυνατότητα να σερφάρει πάνω σε ένα μεγάλο κύμα ενθουσιασμού. Και τώρα, ο Σουλτς πρέπει να κατορθώσει τον άθλο να κάνει σα να μην συγκυβερνούσε το SPD συνεχώς σχεδόν τα τελευταία 20 χρόνια».
Από όποια οπτική και αν δεις τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Γερμανία υπάρχουν ορισμένα δεδομένα, στα οποία όλοι συμφωνούν:
- H κ. Μέρκελ από ακλόνητο φαβορί μπαίνει σε έναν αγώνα ως ίση προς ίσο με τον κ. Σουλτς.
- Η κόπωση στους Γερμανούς πολίτες από τη διακυβέρνηση Μέρκελ υφίσταται και εκφράζεται πλέον σε δημοσκοπικό επίπεδο.
- Η γερμανίδα καγκελάριος «πληρώνει», σύμφωνα με αναλυτές, την πολιτική της στο προσφυγικό, κάτι που αναμφίβολα είχε υποτιμήσει η ίδια στο πέρασμα των χρόνων.
Στην αντίπερα όχθη ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνει:
- Να εισπράττει το κύμα κόπωσης και δυσαρέσκειας από την κυβερνητική πολιτική που εφάρμοσε η σημερινή καγκελάριος.
- Κεφαλαιοποιεί δημοσκοπικά τις πολλές υποσχέσεις που έχει δώσει για αυξήσεις μισθών, κίνηση που ακούγεται ωραία στα αυτιά των Γερμανών, στοιχείο όμως που προκάλεσε την οργή του Σόιμπλε, γι' αυτο και οι κατηγορίες περί λαϊκισμού.
- «Εκμεταλλεύεται» την «ασυλία» που του παρείχε η θέση του στις Βρυξέλλες, όπου έμεινε εκτός γερμανικής εσωτερικής σκηνής για αρκετά χρόνια, αποφεύγοντας τη φυσιολογική φθορά, όσων βρίσκονται σε μάχιμη πολιτική θέση.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στη Γερμανία για να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρότι στην χώρα μας υπάρχει η εκτίμηση ότι κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ Μητσοτάκη είναι η πορεία του ελληνικού προγράμματος, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν κυρίως στην Γερμανία, ότι η Ανγκελα Μέρκελ «καίγεται» για το μεταναστευτικό, στο οποίο και πιθανότατα θα δώσει βάρος στο τετ α τετ της με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γερμανός δημοσιογράφος μάλιστα τόνιζε ότι οι χειρισμοί της «κόρης του πάστορα» στο μεταναστευτικό, μπορεί να της κοστίσουν την επανεκλογή της.
Είναι προφανές ότι η κ. Μέρκελ υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη ΚΑΙ με όρους εσωτερικής πολιτικής, κάτι που της επιβάλλει το δύσκολο δημοσκοπικό περιβάλλον, το οποίο έχει διαμορφωθεί.
Βεβαίως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο και αν είναι στριμωγμένο ένα θηρίο, παραμένει πάντα «θηρίο». 
Η κ. Μέρκελ κρατάει τα ηνία της ατμομηχανής της ευρωζώνης, όποιο αποτέλεσμα και αν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι συναντά κατ' ιδίαν τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στον κ. Μητσοτάκη, μια και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει περάσει την πόρτα του γραφείου της με την ιδιότητα αυτή.
Σε κάθε περίπτωση είτε η Μέρκελ προηγείται είτε όχι στις δημοσκοπήσεις παραμένει η Γερμανίδα καγκελάριος. Στο ραντεβού Μητσοτάκη θα φανεί προς τα πού το πάει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, ειδικά σε σχέση με την χώρα μας. Πάντως, όπως έχει ήδη αποδείξει η ιστορία: Oποιος και αν βρεθεί στην καγκελαρία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πρώτα από όλα και πάνω από όλα θα είναι Γερμανός καγκελάριος... Ας το κρατήσουμε αυτό...

Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής
Φωτογραφία: SOOC
liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: