Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Οι συγκυβερνήσεις και το χρήμα δεν έχουν οσμή


Ο Νίκος Φίλης είναι γόνος οικογένειας με πολιτικές καταβολές. 
Γιος του δικηγόρου Αριστοτέλη Φίλη, πολιτευτή του ΣΚ-ΕΛΔ του Αλέξανδρου Σβώλου ξέρει πως αντιμετωπίστηκαν τα αριστερά κόμματα και ομάδες που αμφισβήτησαν την επικυριαρχία της ΕΔΑ στον αριστερό χώρο μετά το 1951. 
Επίσης γνωρίζει ότι η Βουλή από...
το Φίλιον είναι μισό σκάρτο χιλιόμετρο. Με μία διαφορά. Από το Φίλιον και την Σκουφά προς το Σύνταγμα είναι κατηφόρα. Επειδή η επιστροφή όπως είναι φυσικό ανηφορίζει και δεν νομίζω ότι στο πρόγραμμα του Φίλη περιλαμβάνεται η  επαναστατική γυμναστική με μόνιμη επιστροφή για αναλύσεις στην φιλόξενη καφετέρια νομίζω ότι οι δηλώσεις του αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από τον ίδιο.
Ότι η ομιλία του Φίλη στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει κάποια τάση που θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά ή κάποιον άλλον μετεκλογικά για αρχηγό. 
Μια κριτική αναφορά στο μανιφέστο Φίλη
Ξεκινώντας από το μάλλον άκομψο  φόρα παρτίδα άνοιγμα στο Ζέχνον ΠΑΣΟΚ.
1) «Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατό να απορρίπτουμε της πρόταση Φώφης για τον ΔΟΛ. Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου απαντήσαμε, τι μπαρούφα, ποιος την είπε;»
Ακούγεται σχιζοφρενικό ένας πολιτικός να λέει ότι το συγγενέστερο κόμμα στο δικό του είναι ένα που βρωμάει αλλά είναι συνεπές με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σημείο. Μυρωδάτο ή βρωμερό το ΠΑΣΟΚ ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρήμα και η δόξα για τους πλούσιους. Το ΠΑΣΟΚ μισήθηκε αλλά οι πασόκοι ποτέ. Από τον Κουρουμπλή μέχρι τον Σπίρτζη στελέχη του βαθέως έως και απύθμενου ΠΑΣΟΚ, με την υποχρέωση να αποκηρύξουν το πασοκικό τους παρελθόν και να ανακαλύψουν ένα επαναστατικό νέο βρήκαν Proderm και φροντίδα στην φιλόξενη Κουμουνδούρου... Με το μανιφέστο Φίλη προτείνεται συνεργασία όχι με πρόσωπα αλλά με το κόμμα.
Μία πρόταση που θυσιάζει κάθε ιδεολογική σχέση με το παρελθόν. Οι συνιστώσες του  ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟΕ και η ΡΟΖΑ εδώ και καιρό  επέστρεψαν στα Εξάρχεια ή  πήγαν με τον Λαφαζάνη. Το ιδεολογικό όμως πλεονέκτημα της αριστεράς που διατηρείτο με την σχέση με τους  Αντίφα και τους Αλληλέγγυους είχε διατηρηθεί. Με την ομιλία όμως Φίλη εκδηλώνεται το αίσθημα για το Ζ. ΠΑΣΟΚ. Και στους κεραυνοβόλους έρωτες δεν χωράνε τρίτοι. Είτε είναι οι αλληλέγγυοι, είτε οι ΑΝΕΛ του Πάνου του Καμμένου.
2) «Πώς είναι δυνατόν να καταπίνουμε την κάμηλο και πως είναι δυνατόν να ταιριάξουν με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής με τα 2 δισ. για εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Άμυνας… Πώς θα τα δώσουμε τα 2 δισ. όταν δίνουμε μάχη για τα 500 εκατ. της Φωτίου;» 
 
Μέχρι πρόσφατα η απάντηση θα ήταν «γιατί οι σχέσεις μας με την Τουρκία και η κατάσταση στο Αιγαίο επιβάλλουν την προτεραιότητα στα 2 δισ.» και τα χρήματα θα ήταν για αμυντικές ανάγκες της χώρας». Τώρα γίνονται 2 δισ. που τα παίρνει ο Πάνος Καμμένος για το υπουργείο του. 
Σαν αμοιβή για την στήριξη σε μια κυβέρνηση που για να μείνει στην εξουσία πρόδωσε τις κοινωνικές της ευαισθησίες. 
Για να μην μένει καμία αμφιβολία για τα αισθήματα στον Καμμένο, που τον έφαγε από το υπουργείο Παιδείας μετά την κόντρα με την εκκλησία, ο Φίλης το προχώρησε.
3) «Μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Το "εμείς και οι άλλοι" τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι».
 
Το «ή εμείς ή αυτοί» του 2012, το «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», αποδείχτηκαν οχήματα κατάκτησης της εξουσίας που δεν βοήθησαν σε τίποτα πέραν του διχασμού. Η διαπίστωση του Φίλη ότι με τον Καμμένο στην κυβέρνηση και το αντιμνημόνιο ανάμνηση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται αφού πρόδωσε την ψήφο των ψηφοφόρων της είναι εντυπωσιακή. Ακόμα εντυπωσιακότερη η άνεση με την οποία ο Φίλης τα είπε και συνέχισε να  ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα με την ομολογία ότι άλλα  ψήφισαν οι πολίτες  και άλλα τους βγήκανε. Τώρα πως γίνεται ο ίδιος ο Φίλης να στηρίζει μια κυβέρνηση στην Βουλή που δεν έχει «νομιμοποιητική βάση μπορεί να αναζητηθεί στην υψομετρική διαφορά της διαδρομής Συντάγματος, Σκουφά.
 
4) «Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τον ΔΟΛ... Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου απαντήσαμε, Αυτή την μπαρούφα ποιος την είπε;»
 
Για πρώτη φορά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο μεγάλο ταμπού. Την έλλειψη μόρφωσης του Αλέξη Τσίπρα. Χάρις στην οποία ενώθηκαν η Ναόμι Κλάιν με την Ναόμι Κάμπελ, χωρίστηκαν η Μυτιλήνη με την  Λέσβο και παραγγέλθηκαν τοστ με διπλό ζαμπόν και τυροσαλάτα  όποτε αρχηγοί ξένων κρατών έκαναν προπόσεις. 
Ο Φίλης είπε αυτό που όλοι άκουγαν αλλά κανείς δεν τολμούσε να πει. Στο περιορισμένο λεξιλόγιο του Αλέξη Τσίπρα στις δικαστικές αποφάσεις υπάρχει μόνο το «αμετάκλητη». Αντίθετο του «μετακλητή» που είναι αυτή που έβαλε στο Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης.
 
Οι αντιδράσεις στην ομιλία του Νίκου Φίλη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο χαρακτηρισμός του ΠΑΣΟΚ σαν  κόμμα που βρωμάει και της αρχηγού του σαν σκέτη «Φώφη», σαν να είναι η κυρία που έρχεται τις Δευτέρες, δεν προβλέπεται να βοηθήσει ενδεχόμενη σύγκλιση. 
«Όχι προγραμματική. Και όχι μετά από όσα μας έχουν σούρει» όπως μου είπε χθες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Όσο για την κυβέρνηση οι αντιδράσεις για την ώρα ήταν η φοβισμένη και γενικόλογη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου 
«Πρέπει να οικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες - είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο». 
Και η «εγώ ότι και να γίνει θα είμαι μαζί σας κύριε» του Νίκου Τόσκα. 
«Δίνεται μια μεγάλη μάχη δεν υπάρχουν μόνο επιτυχίες και γι' αυτό δεν θεωρώ δεοντολογικά σωστό το σχόλιο του Φίλη». Στέλνοντας το μήνυμα ότι στην μάχη κατά της ελληνικής γλώσσας ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει έναν πιστό και αντάξιο σύντροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: