Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Oι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον ξεκινούν Τρίτη και 13 – «Ρώσικη ρουλέτα» για να κλείσει η αξιολόγηση

Ξεκινά σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα η διαπραγμάτευση με την επιστολή Τόμσεν να βάζει κυριολεκτικά «φωτιά» σε όλα τα ανοικτά θέματα της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί «εδώ και τώρα» να...
νομοθετηθούν προκαταβολικά ομαδικές απολύσεις, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου.
Στο πλαίσιο αυτό και ενώ εξαγγέλλει παροχές, η κυβέρνηση καταβάλει απεγνωσμένη προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης, «κτυπώντας» πότε το ΔΝΤ και πότε το Βερολίνο, προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις των μεν και των δε.
Σήμερα οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου έχουν την πρώτη συνάντηση με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), η οποία έδειξε ότι επιστρέφει με άγριες διαθέσεις και δική της ατζέντα για το πώς θα κλείσει η β΄αξιολόγηση.

Μόλις χθες, Δευτέρα, επανέλαβε, μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι υπεραισιόδοξος, ενώ πρόσθεσε ότι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τα «κόκκινα» δάνεια και οι αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα.
Οι απεσταλμένοι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα προκειμένου να δείξουν ότι δεν κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά τίποτε δεν προμηνύει πως θα επέλθει συμφωνία, τουλάχιστον μέσα στο 2016. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένο ταξίδι την Πέμπτη για διάλεξη στο Βερολίνο, όπου ενδεχομένως και να παραμείνει για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: