Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Αναπόφευκτες οι εκλογές


Αποτέλεσμα εικόνας για εκλογεςΟ Τσίπρας μπορεί να επιμένει οτι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά όλα δείχνουν οτι δεν θα τα καταφέρει.

Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία σε διπλάσιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αν γίνουν εκλογές σήμερα, το δείχνει η δήλωση Τσακαλώτου οτι οι πιστωτές τους λένε “Αν δεν αντέχετε πηγαίνετε σε εκλογές”, το δείχνει η καθολική δυσαρέσκεια των πολιτών από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος. 
Ακόμη και η ΑΔΕΔΥ την οποία με νύχια και με δόντια προστάτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κρίση φαίνεται οτι...
τον έχει εγκαταλείψει αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις των στελεχών της στην προχθεσινή γενική απεργία. Το δε “δώρο” του Τσίπρα στους συνταξιούχους, οι μεν παραλήπτες το θεώρησαν ψίχουλα, όλοι δε οι υπόλοιποι πολίτες έγιναν έξαλοι διότι το έχουν πληρώσει οι ίδιοι με υπερβολικούς φόρους.

Κάθε μέρα που περνάει η δυσαρέσκεια των πολιτών θα μεγαλώνει διότι τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν θα αφαιρούν ολοένα και περισσότερο εισόδημα από τις τσέπες των φορολογουμένων. Η διαπίστωση δε οτι το εισόδημα που όλοι χάνουμε διατίθεται για εξαγορά ψήφων και για σπατάλες της κυβέρνησης, αυξάνει την αγανάκτηση. Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ χιλιάδες έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για να πάρουν σύνταξη και περιμένουν πάνω από χρόνο για να εγκριθούν οι συντάξεις τους, ζώντας χωρίς κανένα εισόδημα, ο Τσίπρας επέλεξε να αυξήσει τις υπάρχουσες συντάξεις. Και ενώ το δημόσιο χρωστάει πάνω από 6 δισ Ευρώ στην αγορά (προμηθευτές κλπ) επέλεξε να μοιράσει το πλεόνασμα, που αποκτήθηκε με καταλήστευση από το κράτος, στους συνταξιούχους.

Παραλογισμός: Δεν γίνεται όταν κάποιοι περιμένουν χρόνια να συνταξιοδοτηθούν να δίνεις 660 εκατομμύρια αύξηση σε ήδη συνταξιούχους, ούτε όταν χρωστάς 6 δισ να μη τα πληρώνεις για να εξαγοράσεις ψήφους δυσαρεστημένων συνταξιούχων.

Αυτά είναι παρανοικά πράγματα.
Θέλει δε θέλει ο Τσίπρας θα συρθεί σε εκλογές υπό την πίεση της κοινωνίας πρωτίστως και δευτερευόντως επειδή οι ξένοι φαίνεται να τον έχουν εγκαταλείψει.
Το ζήτημα πλέον είναι με τι “γραμμή” θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αναπόδραστες εκλογές που ενδέχεται να προκηρυχθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε, ίσως και στις αρχές του έτους.

Δεν αποκλείεται από εδώ και πέρα η κυβέρνηση να ακολουθήσει πολιτική ρήξης με τους πιστωτές και να τινάξει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα, αφού είναι ήδη προφανές οτι η αξιολόγηση δεν αναμένεται να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για τα πλεονάσματα. Αφού δεν θα κλείσει η αξιολόγηση δεν μπορούμε να ελπίζουμε και σε συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που θα έφερνε κάποια ανάσα ρευστότητας στην οικονομία.

Εαν πράγματι αποδειχθεί οτι το “καλό” σενάριο της αξιολόγησης και της συμμετοχής στο QE έχει χαθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές με το επιχείρημα οτι πέτυχε την αξιολόγηση και μπαίνουμε σε φάση ανάπτυξης.

Η μόνη επιλογή που του απομένει είναι να σηκώσει ξανά την χιλιοτρυπημένη σημαία της ρήξης και να επιχειρήσει να πολώσει τους πολίτες λέγοντας οτι ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει τη λιτότητα και θα φέρει νέα μνημόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί σκληρά.Δεν αποκλείεται δε να δούμε εκ νέου δημοψήφισμα εναντίον των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές, προκειμένου να “δεθούν τα χέρια” και της επόμενης κυβέρνησης.

Από σήμερα πάντως ξεκινάει ουσιαστικά μια προεκλογική περίοδος της οποίας οι “γραμμές” διαμορφώνονται ακόμη και η οποία θα καταλήξει σε εκλογές εντός του πρώτου εξαμήνου, ίσως και του πρώτου τριμήνου του 2017, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
nikolopoulos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: