Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο Guardian ερμηνεύει το μήνυμα του Eurogroup προς τον Τσίπρα: Κάνε αναστροφή, όσο ντροπιαστικό κι αν είναι

Φωτογραφία: EUROKINISSI«ΕΝΑ ΧΑΛΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Μία «ασφαλή πρόβλεψη» έκανε ο οικονομικός συντάκτης του Guardian για το 2017. Ότι η ελληνική κρίση θα πάρει ξανά άσχημη τροπή.

«Στην πραγματικότητα, το νέο κεφάλαιο ξεκίνησε ήδη», έγραψε ο Νιλς Πράτλι, αναφερόμενος στην...
απόφαση της ευρωζώνης να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά από τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού.
«Κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα έχει κερδίσει ήδη το δικαίωμα για να κάνει μικρές πράξεις γενναιοδωρίας όπως τα 617 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχος. Στα μάτια των υπουργών της ευρωζώνης όμως, οι κανόνες είναι κανόνες», σχολιάζει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.
«Το μήνυμα για τον Τσίπρα ήταν απλό: κάνε αναστροφή, όσο ντροπιαστικό κι αν είναι πολιτικά», αναφέρει ακόμη, σχετικά με την ανακοίνωση της ευρωζώνης ότι τα μέτρα του Ελληνα πρωθυπουργού δεν συνάδουν με τις συμφωνίες.
Ο Πράτλι εκτιμά ότι είναι πιθανό να εκτονωθεί η ένταση, αλλά προσθέτει ότι είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά, κάνοντας αναφορά στις απαιτήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.  
«Η κατάσταση είναι ένα χάλι. Η Ελλάδα είναι στα μαχαίρια με τους υπουργούς της ευρωζώνης και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ πασχίζουν για να διατηρήσουν ένα ενωμένο μέτωπο. Οι αισιόδοξοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι στο παρελθόν έχουν ξεπεραστεί μεγαλύτερες διαφωνίες. 
Η διαφορά όμως αυτή τη φορά είναι ότι η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φαίνεται μη εφικτή, που είναι και η άποψη του ΔΝΤ. Ομως, η θέση της ευρωζώνης μόνο σκληρότερη γίνεται», καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: