Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Μη διαγράφετε και μην πλοκάρετε πολιτικούς αντιπάλους…

Το να «πλοκάρεις» ή να διαγράφεις φίλους στο φέισμπουκ, με τους οποίους δεν συμφωνείς πολιτικά, είναι μεγάλο λάθος! 

Αυτό ισχυρίζεται η γνωσιακή νευροεπιστήμονας του Duke University Rosa Li, προσθέτοντας πως αυτό δεν φιμώνει εκείνους, απλά κουφαίνει εσάς.
Σύμφωνα με την Rosa Li, ειδικά τώρα, μετά το...
αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η ιδεολογική απομόνωσή μας στα σόσιαλ μίντια.  Ίσα ίσα που το αποτέλεσμα των εκλογών μας δείχνει το πόσο χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι λιγότερο διάλογο, λέει...
Μια μελέτη που έγινε το 2012 αποκάλυψε πως το 18% των χρηστών του φέισμπουκ διέγραψε, έκρυψε, ή μπλόκαρε κάποιον «φρεντ» λόγω πολιτικών διαφωνιών. 
Αυτό το ποσοστό σίγουρα αυξήθηκε έκτοτε.
Όπως λέει η Rosa Li, οι άνθρωποι γενικώς αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν θετική ανταπόκριση, οπότε είναι φυσιολογικό οι χρήστες των σόσιαλ μίντια να θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις θετικές εμπειρίες τους,  μειώνοντας τις αρνητικές. Αυτό όμως συνιστά πρόβλημα, αφού η τάση που έχουμε να μοιραζόμαστε απόψεις και πληροφορίες με τις οποίες συμφωνούν οι συνομιλητές μας απλά μεγεθύνει την κοινωνική συμμόρφωση, και την πολιτική πόλωση, δίνοντας όμως την ψευδαίσθηση της γενικότερης συναίνεσης.
Κάθε φορά, λέει, που μοιραζόμαστε μια ανάρτηση που στηρίζει την πλευρά με την οποία συμφωνούμε πολιτικά, ακολουθούν πάμπολλα λάικς τα οποία μας πείθουν ότι έχουμε δίκιο και οι «αντίπαλοί» μας άδικο.
Πρέπει, επιχειρηματολογεί, να βρούμε τον τρόπο να κρίνουμε όλους επί ίσοις όροις, ως ανθρώπους, ασχέτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων, και να επισκεπτόμαστε τα προφίλ όσων δεν συμφωνούν μαζί μας με σκοπό το άνοιγμα της αντίληψής μας, αλλά και την συνεύρεση με όλους.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: