Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

El Mundo: Η Ευρώπη μεταξύ ισλαμισμού και λαϊκισμού

El Mundo: Η Ευρώπη μεταξύ ισλαμισμού και λαϊκισμού

Με κεντρικό δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Mundo αναφέρεται στην επόμενη μέρα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, εστιάζοντας στον ισλαμισμό και στον λαϊκισμό.

Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα: «Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ ισλαμισμού και λαϊκισμού που αλληλοενισχύονται. Σε πολλές χώρες, ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν...
τις επιθέσεις των Βρυξελλών για την εκστρατεία τους κατά της ιδέας μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα. Το να αποδίδεις τον τζιχαντισμό στη μεταναστευτική πολιτική είναι άτοπο και άστοχο. Οι τρομοκράτες στις Βρυξέλλες ήταν Ευρωπαίοι πολίτες και γνωστοί στις αστυνομικές αρχές. Δεν είχαν καμία σχέση με τους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη φρίκη του πολέμου στις πατρίδες τους».
Και συνεχίζει: «Η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις σε συμμάχους της, όπως στη Σαουδική Αραβία και στην Τουρκία, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα το τζιχαντισμό. Το Ριάντ χρηματοδοτεί τη διάδοση ακραίων εκδοχών του ισλάμ, η Άγκυρα επιτρέπει την ανεμπόδιστη διέλευση τζιχαντιστών».
El Pais: Εχουμε να κάνουμε με έναν εσωτερικό εχθρό
Αλλά και επίσης ισπανική El Pais αναφέρει: «Προφανώς έχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό στο εσωτερικό, ο οποίος έχει αρκετά περιθώρια ελιγμών για να οικοδομήσει δίκτυα υποστηρικτών όπως εκείνο που προστάτευε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ τους τέσσερις αυτούς μήνες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού. Γι΄ αυτό δεν είναι ούτε σκόπιμο αλλά και ούτε ενδείκνυται να βομβαρδίζεις περιοχές στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική ως απάντηση στο Ισλαμικό Κράτος».
Αναγκαίες οι χερσαίες επιχειρήσεις κατά του ISIS
Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Arab News από τη Σαουδική Αραβία: «Πραγματικά, πόσες βομβιστικές επιθέσεις πρέπει να γίνουν ακόμη σε δημόσιους χώρους για να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με παράφρονες φονταμενταλιστές; Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να αντιδρούν σε αυτό με ανούσια ρητορική και αναποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας. Θα πρέπει να προσεγγίσουν το πρόβλημα όπως μια επιδημία ίωσης: να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα αυτής της βίαιης και ακραίας ιδεολογίας με μια χαριστική βολή στο νευραλγικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Παράλληλα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της ριζοσπαστικοποίησης και να δοθεί μια έξυπνη απάντηση. Εάν κάποιος θέλει να εξοντώσει το ISIS, τότε αυτό σημαίνει χερσαίες δυνάμεις, είτε αρέσει στις κυβερνήσεις αυτού του κόσμου, είτε όχι».
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: