Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ξαναχτυπάει ο Λαπαβίτσας: Αν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με το πρόγραμμά του θα καταρρεύσει το Χρηματιστήριο

Ξαναχτυπάει ο Λαπαβίτσας: Αν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με το πρόγραμμά του θα καταρρεύσει το Χρηματιστήριο
Με άρθρο που δημοσίευσε στο προσωπικό του μπλογκ, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας αναλύει την πρόσφατη έκρηξη χρηματοπιστωτικής αστάθειας που τάραξε τα νερά στις αγορές, μιλώντας για 

ένα αμείλικτο μήνυμα προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αντιπολίτευση.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: 

«Το πιο αμείλικτο μήνυμα των αγορών στάλθηκε προς την αντιπολίτευση. Παρά το ότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι διακηρύξεις του είναι ξεκάθαρες: θα επιδιώξει βαθιά διαγραφή του χρέους, άρση της λιτότητας, παρέμβαση ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι επιδιώξεις του είναι απολύτως λογικές και απαραίτητες για μια χώρα που βρίσκεται στην κατάσταση της Ελλάδας. Αλλά αυτού του είδους η λογική μικρή σχέση έχει με τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η πανωλεθρία που υπέστη η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έδειξε ότι μια κυβέρνηση με το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει εντονότατη επίθεση των αγορών, με μεγάλη άνοδο των επιτοκίων και πτώση του χρηματιστηρίου».
Επικαλούμενος την εκστρατεία ενημέρωσης των ισχυρών της Ευρώπης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να τους πείσει για τη λογική που διέπει τις θέσεις του και για την απόφασή του να βρει «ευρωπαϊκή» λύση, ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι οι διαπραγματευτές μπορεί να είναι ευγενικοί, αλλά είναι σκληροί υπερασπιστές των συμφερόντων τους. 
«Οι μηχανισμοί της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας χαρακτηρίζονται από καλούς τρόπους, ευγένεια προς τον συνομιλητή τους και τη συνήθεια να ακούνε τον άλλο, αλλά παραμένουν άτεγκτοι υπερασπιστές των συμφερόντων τους, σκληροί και βαθιά υπεροπτικοί. Δεν υπάρχουν "λογικοί" διαπραγματευτές με τους οποίους θα συνδιαλλαγεί μια ριζοσπαστική ελληνική κυβέρνηση»
αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο άρθρο του ο Κώστας Λαπαβίτσας κατακεραυνώνει και την κυβέρνηση, μιλώντας για κυνικό, ερασιτεχνικό και ατυχή χειρισμό στην προσπάθεια άμεσης απεμπλοκής από το Μνημόνιο. 
«Το επιτελείο του Μαξίμου είχε τη φαεινή ιδέα να εμφανιστεί ως επικεφαλής του αντι-μνημονιακού αγώνα, με την προοπτική να απεμπλακεί αμέσως από το ΔΝΤ -και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο- καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια (που θα κυμανθούν στα 20-30 δισ. ευρώ) από τις ανοιχτές αγορές. Κυνικότερος, ερασιτεχνικότερος και ατυχέστερος χειρισμός δεν θα μπορούσε να γίνει, δεδομένου μάλιστα ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να δανειστεί 3 δισ. από τις ανοιχτές αγορές τον Ιούλιο ουσιαστικά απέτυχε... Ο κυβερνητικός χειρισμός κατέρρευσε και μαζί του και η τελευταία ελπίδα της τραγικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να διασωθεί»
γράφει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα ΕΔΩ




Δεν υπάρχουν σχόλια: