Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Δείτε πώς ήταν η Σφίγγα - Γραφική αναπαράσταση (pic)


Αμφίπολη: Δείτε πώς ήταν η Σφίγγα - Γραφική αναπαράσταση (pic)Ένα απροσδόκητο εύρημα βρήκαν οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου Καστά.

Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας, όλο αυτό τον καιρό, περίμενε... καρτερικά την ανασκαφική σκαπάνη να το φέρει στο «φως».

Σε βάθος, λοιπόν, 0,15μ, από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας, το οποίο οι αρχαιολόγοι το αποδίδουν στην ανατολική «φρουρό» του τάφου!
«Το κεφάλι της Σφίγγας είναι ακέραιο με...
ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο», αναφέρει το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού που δόθηκε στα ΜΜΕ το απόγευμα της Πέμπτης (21/10/2014).
«Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών», συνεχίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα κομμάτια του παζλ ενώνονται ένα –ένα, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τάφου. Αν και ακόμα η ταυτότητα του ένοικου του ταφικού μνημείου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ωστόσο τα ευρήματα που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο «φως» είναι ανεκτίμητης αξίας και εξαιρετικής τεχνικής.
Βέβαια, μετά το τόσο σπουδαίο εύρημα, εγείρονται νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς το κεφάλι από το εξωτερικό του τάφου βρέθηκε ανέπαφο μέσα στο μνημείο και μάλιστα στον τέταρτο θάλαμο. Στο δελτίο τύπου δεν γίνεται λόγος για την αιτία που ένα τέτοιο εύρημα θα βρισκόταν εκεί, γεγονός που θα προκαλέσει ένα νέο κύμα εικασιών και σεναρίων.
Το Newsbomb.gr ένωσε τα κομμάτια και σας παρουσιάζει την ανατολική Σφίγγα- φρουρό του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, έτσι όπως ήταν όταν δημιουργήθηκε.
Φανταστείτε, λοιπόν, την Σφίγγα με κορμί λιονταριού, κεφάλι γυναίκας και δυο μακριά φτερά...


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: