Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

«Τρίτων»: Αυτό είναι το πολεμικό υποβρύχιο που στέλνει η Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ [εικόνες]

«Τρίτων»: Αυτό είναι το πολεμικό υποβρύχιο που στέλνει η Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ [εικόνες]

Το υποβρύχιο «Τρίτων» (S-112) που στέλνει η Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ, ως απάντηση στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, είναι ένα συμβατικό Υ/Β τύπου 209, τρίτο στη σειρά των υποβρυχίων τύπου «Γλαύκος» που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Καθελκύσθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1971 και στις 8 Αυγούστου 1972 παρελήφθη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. 
Είναι το πρώτο Υ/Β τύπου «Γλαύκος» που εντάχθηκε στο πρόγραμμα NEPTUNE I και από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Αύγουστο του 1993 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις της εταιρείας HDW στο Κίελο, για...
την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση, στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου. Το Υ/Β «Τρίτων» φέρει ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα διευθύνσεως βολής, sonar και συστήματα ναυτιλίας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό όπλων και είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πλοίο πρώτης γραμμής για επιχειρήσεις κατά πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.
Από πού πήρε το όνομά του
Το όνομα «Τρίτων» προέρχεται από την ομώνυμη θεότητα της αρχαιότητας. Ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλεε στη θάλασσα μπροστά από το άρμα των γονέων του και σαλπίζοντας με ένα κοχύλι σταματούσε την τρικυμία.
Τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου «Τρίτων»

ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΗΚΟΣ: 54,15m
ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ: 6,25m
ΥΨΟΣ (ΑΝΕΥ ΙΣΤΩΝ): 11,38m
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 1101tn
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 1278tn
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 12kn
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 22kn
ΜΕΣΟ ΒΥΘΙΣΜΑ: 5,33m

  • ΠΡΟΩΣΗ
Η πρόωση επιτυγχάνεται με μία συστοιχία 480 στοιχείων, ένα κινητήρα 4.600 ΗΡ, μία προπέλα, ενώ η φόρτιση της συστοιχίας γίνεται από 4 γεννήτριες που κινούνται με 4 μηχανές DIESEL 2.400 ΗΡ.
  • ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ
Τα Υ/Β τ."ΓΛΑΥΚΟΣ" είναι πλήρως εφοδιασμένα με ένα μεγάλο αριθμό κεραιών, πομπών και δεκτών που είναι απαραίτητα για τις επικοινωνίες τους. Η ενδοσυνεννόηση περιλαμβάνει 2 ανεξάρτητα δίκτυα. Ποικίλα δίκτυα ενδείξεων και ALARM δίνουν στο πλήρωμα μία πλήρη εικόνα της καταστάσεωςτου υλικού σε όλο το πλοίο.
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Η επιτυχής εκτέλεση κάθε αποστολής που ανατίθεται στα Υ/Β εξαρτάται από τη σαφή γνώση της θέσεώς του οποιαδήποτε στιγμή. Η γνώση αυτή επιτυγχάνεται από ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών και οπτικών συσκευών και οργάνων όπως Radar Thornson, σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας, GPS, συσκευές ναυτιλίας καθώς και δύο περισκόπια.
  • ΟΠΛΙΣΜΟΣ
Τα Υ/Β τ. "ΓΛΑΥΚΟΣ" είναι εξοπλισμένα με 8 τορπιλοσωλήνες. Η μεγάλη ποικιλία όπλων και το προηγμένο σύστημα διευθύνσεως βολής «KANARIS» καθιστούν το Υ/Β ικανό να προσβάλλει οποιοδήποτε στόχο.Ο οπλισμός του αποτελείται από κατευθννόμενα βλήματα SUBHARPOON και από τορπίλες κατευθυνόμενες καλωδιακά.
  • ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Ένας μεγάλος αριθμός αντλιών, συμπιεστών και βοηθητικών μηχανημάτων εξυπηρετεί το Υ/Β σε όλες τις λειτουργικές ανάγκες του.
  • SONAR
Ο εξοπλισμός SONAR ενός Υ/Β είναι το ζωτικότερο σύστημα στο σκοτεινό κόσμο του βυθού. Είναι τα μάτια του. Το SONAR των Υ/Β τ. "ΓΛΑΥΚΟΣ", της Γερμανικής εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα παγκοσμίως. Αποτελείται από SONAR ενεργητικής και παθητικής ερεύνης και επιθέσεως μεσαίων συχνοτήτων, συσκευή παθητικής μέτρησης απόστασης, καθώς και SONAR πλευρικής διάταξης, χαμηλων συχνοτήτων.
  • ΠΛΗΡΩΜΑ
Τα Υ/Β τ. "ΓΛΑΥΚΟΣ",απαριθμούν 35μελές πλήρωμα (περίπου) εκ των οποίων 6-7 Αξιωματικοί ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι μόνιμοι Υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, πλήν ενός στρατεύσιμου ειδικότητος Ιατρού.
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Τα Υ/Β τ. "ΓΛΑΥΚΟΣ" μπορούν να μεταφέρουν αρκετά τρόφιμα για τη σίτιση του τριακοταπενταμελούς πληρώματός τους για 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα στη χρησιμοποίηση νερού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: