Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Λίστα Λαγκάρντ: Στην τσιμπίδα επτά μεγαλοεπιχειρηματίες για φοροδιαφυγή 2-10 εκατ. ευρώ

Ο έλεγχος που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου απέφερε καρπούς, καθώς εντοπίστηκαν επτά μεγαλοεπιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» και οι οποίοι βαρύνονται για φοροδιαφυγή από 2 έως 10 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει το capital.gr, πρόκειται για έναν μεγαλοεπιχειρηματία που ασχολείται με τα δημόσια έργα, δύο επιφανή ονόματα που κατά το παρελθόν είχαν τεράστιες εταιρείες τροφίμων και ποτών, μεγαλοεπιχειρηματίας στον χώρο του εμπορίου, και ένας βιομήχανος.
Το επόμενο βήμα των υπηρεσιών είναι να...
ολοκληρώσουν εντός 10ημέρου τον έλεγχο και των συγγενικών προσώπων των εν λόγω επιχειρηματιών, τα οποία επίσης βρίσκονται στη λίστα, κάτι που σημαίνει πως τα ποσά από φοροδιαφυγή αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ΔΟΥ έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους 7 και άμεσα θα υποβληθούν οι μηνυτήριες αναφορές που συνέταξαν οι ΔΟΥ σε βάρος αυτών των προσώπων στους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, καθώς και στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα, που επιβλέπει την έρευνα για τη λίστα, Γιάννη Δραγάτση.

Άνοιξαν τους λογαριασμούς τους
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του capital.gr, η έρευνα έγινε σε δύο φάσεις:
  • Το ποσό που βρέθηκε να έχουν στην HSBC της Ελβετίας το 2006 λειτούργησε ως αφετηρία.
  • Ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί από το 2000 έως το 2013 και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τις φορολογικές τους δηλώσεις το ίδιο διάστημα.
Όλοι εντοπίστηκαν με αποκλίσεις (που εκτιμάται ως φοροδιαφυγή) από 2 έως 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί κατά πολύ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στα συγγενικά τους πρόσωπα. Όπως μάλιστα έλεγε πηγή από τις υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου, για πολλούς από τους ελεγχόμενους ισχύει ότι «καλύτερα να δήλωναν εξαρχής το ποσό που είχαν στην HSBC, γιατί τώρα θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά».

Κλήθηκαν από τις ΔΟΥ
Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν ήδη από τις ΔΟΥ και έδωσαν εξηγήσεις, ενώ τώρα η υπόθεση θα φτάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι πιθανόν, με βάση τη δικαστηριακή πρακτική, θα απαγγείλουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα. Βέβαια, αν οι ελεγχόμενοι προχωρήσουν στην καταβολή του οφειλόμενου φόρου (που με τις προσαυξήσεις μπορεί να φτάνει το 50% της απόκλισης), ουσιαστικά θα λήξει η ποινική εμπλοκή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: