Ο Μιχάλης Λεφαντζής παρομοίωσε τον τύμβο Καστά με ένα "μαθηματικό μαυσωλείο", αναφέροντας μόνο μερικές από τις απίστευτες μαθηματικές αναλογίες που σχεδίασε και εκτέλεσε άψογα ο σπουδαίος αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Δεινοκράτης. 
Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η μαθηματική σχέση του τύμβου Καστά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου , όπως μπορείτε να δείτε στο στιγμιότυπο από την παρουσίαση : 
Ο Λέων έχει ύψος 15,84 μέτρα. Αυτό επί 10 μας κάνει την διάμετρο του τύμβου και επί 1000 την περίμετρο των τειχών της Αλεξάνδρειας , επίσης σχεδιασμένης από τον εκπληκτικό Δεινοκράτη. 
Το ρεπορτάζ το είχαμε δημοσιεύσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα Παραπολιτικά, με τίτλο: "Ακριβής μικρογραφία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, ο τύμβος της Αμφίπολης!"
Mεταξύ άλλων γράφαμε τότε: 
"Το μεγαλοπρεπές μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ. δεν σταματά να εκπλήσσει, καθώς, όπως φαίνεται, κρύβει ένα ακόμα μεγάλο μυστικό. Ο αρχιτέκτονάς του, γνώριζε πολύ καλά και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η οποία είχε χτιστεί μόλις λίγα χρόνια πριν, από τον αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρο τον Δεινοκράτη.  Συγκεκριμένα και όπως έχει εκμυστηρευτεί ο Μιχάλης Λεφαντζής σε συνομιλητές του και έχει αποτυπωθεί σε πανοραμική αναπαράσταση του τύμβου, αλλά και σε χειρόγραφο η διάμετρος των τειχών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, είναι 15.840 μέτρα. Δηλαδή, ο τύμβος του λόφου Καστά είναι μια μικρογραφία της αγαπημένης πόλης του Μακεδόνα βασιλιά σε κλίμακα 1/1000"