Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Deutsche Bank: Σεβασμός στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται άμεσες επενδύσεις

Deutsche Bank: Σεβασμός στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται άμεσες επενδύσειςΤον «ειλικρινή σεβασμό» του για όσα έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα 

εκφράζει μέσω συνέντευξης στην Καθημερινή ο Γιούργκεν Φίτσεν, συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.
Ωστόσο, επιμένει ότι «μένουν πολλά ακόμα που δεν έχουν γίνει» και ότι η παρέκκλιση από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές από τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να πέσουν στο κενό. 
Ο κ. Φίτσεν τονίζει ότι...
το κοινό χαρακτηριστικό των ελληνικών εταιρειών που συνέχισαν να αναπτύσσονται παρά την κρίση ήταν η «ισχυρή εξωστρέφεια» και ότι για να αυξηθεί ο τραπεζικός δανεισμός, πρέπει να υπάρχουν αξιόχρεοι δανειολήπτες, κάτι που «αποτελεί εν μέρει ζήτημα» στην Ελλάδα.
Ο συνεπικεφαλής της Deutsche Bank σημειώνει επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές που τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι η «απάντηση» στην κρίση που αναζητά η χώρα μας, καθώς με το που αυξηθούν οι τιμές, «ρευστοποιούν τις θέσεις τους και εξαφανίζονται». «Η πραγματική απάντηση έρχεται μέσω σταθερών ξένων άμεσων επενδύσεων, χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα για να μείνουν στην Ελλάδα», υπογραμμίζει. Τέλος, δίνει έμφαση στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και, σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ισχυρίζεται ότι τα πάντα θα κριθούν από την «αξιοπιστία» της χώρας μας και την εμπιστοσύνη που εμπνέει.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία μεταρρύθμισης. Αυτά που έχουν επιτευχθεί αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο εκτός Ελλάδος. Αυτό είναι καλό νέο και αποτελεί το θεμέλιο της συνεχιζόμενης στήριξης από το εξωτερικό. Είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στη βούληση του κόσμου να υποστηρίξει την κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Φίτσεν.
Όπως τονίζει 
«Χωρίς καινοτόμες ιδέες δεν υπάρχει εξέλιξη. Και είναι σημαντικό οι ιδέες αυτές να λαμβάνουν σάρκα και οστά. Κάποιες φορές, ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τις μεγάλες συμφωνίες που έχουν μεγάλη πιθανότητα να μην εφαρμοστούν, και αντ' αυτού να κυνηγήσεις πιο μικρά εγχειρήματα. 
Πάρτε για παράδειγμα τον κλάδο της αυτοκίνησης. Οταν λειτουργήσει το εργοστάσιο συναρμολόγησης, όλοι οι προμηθευτές σπεύδουν. 
Το να γίνει κανείς ζωτικός παίκτης στην αγορά ηλιακής τεχνολογίας σίγουρα δεν είναι εύκολο. Επί του παρόντος, η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά αυτή. Η οικοδόμηση μιας βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας απαιτεί υποδομές και πολλή γνώση. Το κρίσιμο μήνυμα για επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες είναι να εντοπίζουν μεθοδικά τις ευκαιρίες που υπάρχουν και να θέτουν τις σωστές προτεραιότητες».
Τοποθετούμενος για το θέμα του χρέους σημειώνει ότι η 
«Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τόσο εγχωρίως όσο και εκτός της χώρας, και ειδικότερα εντός της Ε.Ε. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει κάνει αρκετά και τώρα η ανακούφιση πρέπει να έλθει απ' έξω με την απομείωση του χρέους, θα ήταν το λάθος μήνυμα. Είναι απολύτως κατανοητό ότι υπάρχει μία επιθυμία για περιορισμό του χρέους σε επίπεδα που είναι πιο διαχειρίσιμα. Ο επίσημος στόχος της Ε.Ε. είναι 60% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα στόχο που δεν είναι ρεαλιστικός στο ορατό μέλλον για την Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει εντός ενός λογικού χρονοδιαγράμματος να μειώσει το επίπεδο του χρέους της ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της και τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησής του. Ολα θα κριθούν από την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και τη φήμη.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: