Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

To Spiegel λάτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Γνωρίστε τον γόνο της λιτότητας», γράφει

Ο Spiegel λάτρεψε τον Μητσοτάκη – Γνωρίστε το γόνο της λιτότητας«Γνωρίστε τον νέο υπουργό Μεταρρύθμισης της Ελλάδας, τον πλούσιο νεαρό συντηρητικό με αποστολή να απολύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους». 

Κάπως έτσι συστήνει το Spiegel τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον άνθρωπο που αποκαλεί εκείνον με το δυσκολότερο καθήκον στην ελληνική κυβέρνηση. Γιατί η Τρόικα έρχεται, θέλει αποτελέσματα και δεν έχει διάθεση να δώσει άλλη αναβολή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως η πίεση είναι στους ώμους του Ελληνα υπουργού, καθώς η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και υπογραμμίζει πως οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι με...
τους απλούς αριθμούς. Θέλουν αποτελέσματα.
«Οι τεράστιες τρύπες που συνήθως εμφανίζονται στον ελληνικό προϋπολογισμό δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ενθαρρυντικές. Για την επόμενη χρονιά αναμένεται έλλειμμα 5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να χαρακτηρίσει ως μικρό ποσό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ότι χρειάζεται. Προς το παρόν», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης, από τον οποίο η Τρόικα περιμένει να δει τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. «Απαίτηση που δεν είναι νέα, αλλά η Τρόικα δεν είναι πλέον διατεθειμένη να δώσει στην Αθήνα αναβολή», υπογραμμίζει το Spiegel.
Σκιαγραφώντας την πίεση την οποία αντιμετωπίζει ο υπουργός Μεταρρύθμισης, το περιοδικό «λιώνει» σε κολακείες για τον κ. Μητσοτάκη. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός πως ανέβαλε τις καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές, επισημαίνει πως άλλαξε τέσσερις φορές το ραντεβού για τη συγκεκριμένη συνέντευξη, δείχνοντας το φορτωμένο του πρόγραμμα. Ακόμη και για τις γραβάτες του γράφει, τις τέσσερις που υπάρχουν στο γραφείο- σε μέγεθος αίθουσας χορού όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά- όλες σε μπλε χρώμα.
«Είναι αλήθεια, το 80% των μεταρρυθμίσεων έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν από δέκα χρόνια. Πριν καν δημιουργηθεί η Τρόικα», αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, για την οικογένεια του οποίου και το ρόλο της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας κάνει εκτενή αναφορά το Spiegel. «Γνωρίζω πως προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Ξέρω ότι με το όνομα που έχω, πρέπει να κάνω περισσότερα από τους άλλους. Δεν μπορώ να υποπέσω σε λάθη», παραδέχεται ο Ελληνας υπουργός, που διηγήθηκε στο περιοδικό πως αρχικά ήταν απρόθυμος να ασχοληθεί και εκείνος με την πολιτική, αν και στην πορεία άλλαξε γνώμη.
«Στην αρχή ήταν εύκολο», λέει, καθώς τον βοήθησε το γεγονός ότι προερχόταν από μία πολύ γνωστή πολιτική οικογένεια. Αλλά στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, όταν έγινε αντιπαθής στους συναδέλφους του στη Βουλή προτείνοντας να σταματήσουν τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων και την αμοιβή των 300 ευρώ για τη συμμετοχή στις επιτροπές.
«Οι αντίπαλοί του γρήγορα άρχισαν να τον κατηγορούν πως ως γόνος της υψηλής κοινωνίας, μπορούσε σίγουρα να καλύψει τα έξοδά του χωρίς συγκεκριμένα οφέλη. Στο τέλος, ήταν ο μόνος που άφησε το υπηρεσιακό όχημα, αν και κατάφερε να μειωθεί στο μισό η αμοιβή για τις επιτροπές», αναφέρει το Spiegel, που καταλήγει πως τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει άφθονες ευκαιρίες για να εφαρμόσει κάποια από τα πράγματα που απαιτούσε από το 2007.
Η φωτογραφία είναι από το Spiegel


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: