Σε ποιες υπηρεσίες Υγείας μπορούν να έχουν πρόσβαση 230.000 ανασφάλιστοι από την Τρίτη.
Ποιοι οι δικαιούχοι του προγράμματος.
Διαβάστε τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας
Την ικανοποίησή τους για την παρουσίαση του «Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης» σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher), εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο πρώην... υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Μοσχάτου - Ταύρου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο απώτερος σκοπός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι «καλύτερη υγεία για όλους».
Στο πλαίσιο αυτό, το «Πρόγραμμα Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» (Health Voucher) σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες που συνδέονται με την πρόληψη της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και την προστασία της υγείας.
Με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» το υπουργείο Υγείας μεριμνά ώστε πολίτες οι οποίοι απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι), να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο.
Το πρόγραμμα καλύπτει 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, δυνητικοί δικαιούχοι είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα) μέλη των οικογενειών τους, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (έγγαμοι).
Στο εν λόγω πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ).
Η διάρκεια της χρήσης του Health Voucher είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις-εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα μήνες.
Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αρωγός στην προσπάθεια των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης προκειμένου να διατεθεί από σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου, το Health Voucher, σε όλους τους ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νόμος». Τόνισε, επίσης, ότι «τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών έχουν κερδίσει εδώ και χρόνια την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και χρέος του υπουργείου μας είναι να τα αναβαθμίσουμε ολοένα και περισσότερο, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες να μπορούν να παρέχονται από τα ΚΕΠ».
Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η πρόθεσή μας, αυτό θα κάνουμε και με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτούμε ότι η ατζέντα του υπουργείου μας είναι πολύπλευρη: Είναι μία ατζέντα η οποία δεν εξαντλείται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους πιστωτές, αλλά ως κύριο μέλημά της έχει την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Ο κ. Γεωργιάδης, απ' την πλευρά του, υποστήριξε ότι «σε συνέχεια μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας και μιας πολύ καλής ιδέας που είχε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και σε πλήρη συντονισμό όλα τα συναρμόδια υπουργεία μεταξύ μας, το Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως για τη χρήση από τους πολίτες των ΚΕΠ και φυσικά το υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθήσουμε εκείνους τους συμπολίτες οι οποίοι χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, μέσα στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε». Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε, όσο περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα μπορούμε, για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας ιατρικές εξετάσεις. Στόχος της κυβερνήσεως είναι στο τέλος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας, χωρίς κάλυψη. Και το εισιτήριο υγείας, το health voucher, θα είναι πολύ χρήσιμο σε αυτήν την προσπάθεια».
Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «κανένα πρόγραμμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το συνολικό κοινωνικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, αλλά το καθένα από την πλευρά του δίνει κάποιες ανάσες. Το κουπόνι υγείας για τους ανασφάλιστους, το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις νέες μητέρες, το πρόγραμμα για τους άνεργους για την κοινωφελή εργασία σε δήμους και άλλους φορείς».
Επίσης, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας με το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έχει περισσότερες δράσεις για το Κοινωνικό Ταμείο, περισσότερες κοινωνικές δράσεις. Οι δράσεις αυτές θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο καινούργιο ΕΣΠΑ».
Ο κ. Μπέζας σημείωσε ότι «το υπουργείο Υγείας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υγειονομικής προστασίας για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Υπογράμμισε ότι «με το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχεται η δυνατότητα σε πάνω από 200.000 συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έως τρεις επισκέψεις σε γιατρούς, έως επτά επισκέψεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης και η δυνατότητα να επιλέξουν με βάση τις συνταγές των ιατρών τους από ένα σετ επτά διαγνωστικών πράξεων».
Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι «αξίζει έπαινος στον υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, και στους υπουργούς, Κυριάκο Μητσοτάκη, Κωστή Χατζηδάκη και Αντώνη Μπέζα, διότι μπήκε σήμερα σε διαδικασία υλοποίησης μια επιλογή κορυφαίας σημασίας για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, το εισιτήριο υγείας», ενώ ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου εκτίμησε ότι «το πρόγραμμα θα πετύχει και θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει την κρίση της».
Οι αρμοδιότητες των ΚΕΠ
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, από τις αρχές Ιουλίου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και σε εφαρμογή των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, πραγματοποιούνται από τα ΚΕΠ οι παρακάτω εποχικές διαδικασίες:
1. Θεώρηση βιβλιαρίων για τους συνταξιούχους-δικαιούχους του ΟΠΑΔ και τα έμμεσα αυτών μέλη και επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 31/10/2013.
2. Κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση του Οικογενειακού Επιδόματος του τρέχοντος έτους. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 31/1/2014
3. Διανομή 100.000 Δελτίων Θεάματος ΟΓΑ - ΛΑΕ. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού των Δελτίων.
4. Εκτύπωση Δελτίων 130.000 κληρωθέντων δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού ΟΓΑ - ΛΑΕ. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού των Δελτίων.
Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν, μέσω των ΚΕΠ, η διανομή 36.500 Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, και η εκτύπωση της βεβαίωσης αποδοχών των συνταξιούχων του ΙΚΑ για φορολογική χρήση.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου