Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σενάρια για πρόωρες εκλογές και μείωση ΦΠΑ στο πετρέλαιο εκπέμπει ο Πρωθυπουργός

Ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στην Τρόικα και χρονοδιάγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο επιδιώκει η κυβέρνηση. 

Αυτό είναι το μήνυμα του Μαξίμου προς τα υπουργεία ενόψει έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών τον Σεπτέμβριο. 
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει συντόμως καλά νέα στους Έλληνες πολίτες και το πρώτο θα είναι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο.
Το Μαξίμου γνωρίζει ότι μπορεί να διεκδικήσει στην περίπτωση που η τρόικα δεν βγάλει κίτρινες κάρτες.
Γνωρίζει ότι σε...
αντίθεση με τον ΦΠΑ είναι πιο εύκολο να πείσει την τρόικα ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και άρα αύξηση των εσόδων στην περίπτωση της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο καθώς τα στοιχεία του περασμένου χειμώνα έδειξαν κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση και ελάχιστη αύξηση των εσόδων παρά τον διπλασιασμό των φόρων.
Έτσι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσει στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι και σε αυτή την περίπτωση θα ανάψει το πράσινο φως για τη μείωση.
Στην περίπτωση αυτή όλα δείχνουν πως θα επιστρέψουμε στο φόρο του χειμώνα του 2012.

Κανένα μέτρο, κανένα Μνημόνιο
Αποφασισμένος να μην δεχθεί καμία συζήτηση και πολύ περισσότερο να συμφωνήσει με την τρόικα σε νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015 – 2016 εμφανίστηκε αυτό το σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Αυτό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ενόψει της έλευσης της τρόικας στα τέλη του μηνός, ενώ στο βάθος υπάρχει ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια η διεξαγωγή τριπλών εκλογών, δηλαδή εθνικών, ευρωεκλογών και δημοτικών, τον προσεχή Μάιο.
Ο κ. Σαμαράς , όπως αναφέρει το βασικό σενάριο του Μεγάρου Μαξίμου, θα επικαλεστεί σειρά πολιτικών επιχειρημάτων, σε ανώτατο επίπεδο σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, ώστε να καταδείξει ότι δεν είναι δυνατή η συζήτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση συνεργασίας θα κινδυνεύσει με απώλεια της δεδηλωμένης και η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταστήσει σαφές στον κ. Στουρνάρα πως κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση, το θέμα των μέτρων θα πρέπει να μείνει εκτός «ατζέντας», παρότι ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον ο συγκεκριμένος στόχος είναι ρεαλιστικός ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Μεσοπρόθεσμου.
Τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο
Η επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στην ανάγκη αποτροπής των νέων μέτρων σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο. Συγκεκριμένα, ως σενάριο διακινείται το εξής: Με δεδομένο ότι η Αθήνα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρόνου, τους πρώτους μήνες του 2014 θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει ένα ποσό περί τα 3 με 4 δισ. ευρώ. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα έχουν παραμείνει αναξιοποίητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ε.Ε. στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 - 2015 χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ε.Ε.
Οχι Μνημόνιο όχι νέα μέτρα, το μήνυμα της νέας σαιζόν
Ετσι, ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να προσέλθει στις κάλπες με το σύνθημα «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα», εξέλιξη που θα του δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, επιπροσθέτως, θα μπορεί να επικαλεστεί την έξοδο στις αγορές, αλλά και την αναμενόμενη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε έστω ασθενή ανάκαμψη έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου για επικοινωνιακούς λόγους άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες να κάνει σημαία του ότι «έρχονται το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα», ώστε όταν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο διαψευστεί στην πράξη, να περάσει στην αντεπίθεση.
Σημειώνεται ότι την πιθανότητα των τριπλών εκλογών τον Μάιο δεν αποκλείει ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, παρότι για μια σειρά από λόγους επιθυμεί η παρούσα κυβέρνηση να είναι μακράς πνοής. Σύμφωνα, πάντως, με συνομιλητές του κ. Βενιζέλου, σαφής εικόνα για το αν ο κ. Σαμαράς έχει «στο βάθος του μυαλού του» τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα υπάρχει περί τα τέλη του χρόνου.
Οπως αναφέρουν, αν ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δρομολογήσει την τροποποίηση του υφιστάμενου εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον, σημαίνει ότι έχει επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας. Εάν, αντιθέτως, ο σχεδιασμός για αλλαγές παραμείνει στο «συρτάρι», το πιθανότερο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές τον Μάιο, με τον κ. Σαμαρά να επιδιώκει την αυτοδυναμία, έστω μέσω διπλών εκλογών. Πάνως, επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός φέρεται να μη θεωρεί σκόπιμη την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οχι νέα μέτρα και από τον Βενιζέλο
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας, το «όχι» στα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στην προγραμματική συμφωνία που επεξεργάζονται στην παρούσα φάση οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ώστε δι' αυτού του τρόπου να προκαταλάβουν την τρόικα. Εξάλλου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην επερχόμενη διαπραγμάτευση θα επικαλεστούν μια σειρά από επιχειρήματα, με βάση τα οποία θα επιχειρήσουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση:
Πρώτον, ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν. Δεύτερον, ότι θα πυροδοτηθεί νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων.Τρίτον, ότι θα ενισχυθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή.Τέταρτον, ότι η κυβέρνηση προωθεί τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμη και τις πλέον επώδυνες, όπως οι απολύσεις.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: