Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Είναι το… ΠΑΣΟΚ ηλίθιε!‏

Ο κ. Βορίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα κατέστρεψε την Ελλάδα. Οι «νικητές», όσοι αισθάνονται ισχυροί ή ότι τους πάει η συγκυρία, πάντα προσπαθούν να γράψουν (ξανά) την ιστορία.
Είναι λάθος που όλοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Ανδρέα. Δεν το έχει ανάγκη. Δε μπορεί να τον απειλήσει ο κ. Βορίδης. Ανάγκη έχει το ΠΑΣΟΚ, στο βαθμό που το έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί, έχει καταστεί εύκολος στόχος. Και φταίει για όλα...

Κάνει αντίσταση. Είναι ανεύθυνο. Παίζει με τις εκλογές. Κάνει κυβέρνηση με τη ΝΔ. Προδίδει τις αρχές του. Στο τέλος θα του κάνουν κριτική και γιατί… πετάνε τα αυτιά του! Ότι αυτό είναι πίσω απ’ όλα.
Κάποιοι πρέπει να επιλέξουν. Και οι πολίτες να δουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα.
Το ΠΑΣΟΚ έκοψε μισθούς και συντάξεις. Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε την Υγεία και την Παιδεία. Το ΠΑΣΟΚ είχε τον Άκη. Όλα είναι σωστά. Μόνο που τους αξίζει μια δεύτερη ανάγνωση. Ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ο Άκης μπήκε φυλακή. Ότι η Παιδεία και η Υγεία έγιναν, προϋπόθεση για να διαλυθούν, με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είχαν αυξηθεί με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Ή ΝΔ. Γιατί άλλος δεν έχει κυβερνήσει, με τις εξής εξαιρέσεις για να τελειώνουμε:
  • Ο ενιαίος Συνασπισμός για να βάλει φυλακή τον Ανδρέα. Δεν το πέτυχε.
  • Ο ΛΑΟΣ για να φύγει μετά από λίγες εβδομάδες και να μείνει, τελικά, εκτός Βουλής.
  • Η ΔΗΜΑΡ που αποδείχτηκε ολίγον έγκυος. Ήθελε το κράτος, όχι τις ευθύνες.
Άρα, το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο και για τα καλά που προηγήθηκαν των κακών. Και για τα κακά, βεβαίως, που είχαν προηγηθεί των σημερινών κακών. Είναι υπεύθυνο που είχε διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες να μην πληρώνουν φόρους. Είναι υπεύθυνο που επέτρεψε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να γίνουν γερμανικά αυτοκίνητα και όχι αγροτικά προϊόντα. Είναι υπεύθυνο που δεν ακούμπησε το βαθύ κράτος της Δεξιάς στις Τράπεζες, τη Δικαιοσύνη, τα Σώματα Ασφαλείας.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ ζούσε όπως η ελληνική κοινωνία. Ανέμελα. Αλλά, οι μισθοί και οι συντάξεις που κόπηκαν δε θα υπήρχαν χωρίς αυτό. Γιατί;
Γιατί είναι εκτός της λογικής της Δεξιάς και της Αριστεράς οι ευημερούντες εργαζόμενοι. Και οι δύο παρατάξεις θέλουν να έχουν τους πολίτες σε απόσταση από την εξουσία και από το αγαθό της ευημερίας για να τους έχουν καθοδηγούμενους. Θέλουν προνόμια για λίγους, ελέγχοντας το «πέρασμα» προς την απόκτησή τους.
Για αυτό γεννήθηκε το Κέντρο στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες. Έσπασε τον διπολισμό και τους αποκλεισμούς που αυτός δημιουργούσε. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε πολίτες που μέσα σε λίγους μήνες είχαν την άνεση να το εγκαταλείψουν και να αναδείξουν μια νέα μεγάλη δύναμη στην πολιτική ζωή της χώρας. Τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι πάντα ελεύθεροι. Και δε φταίνε αυτοί που ο Αλέξης δεν ξέρει τι να τους κάνει.
Είτε ως Χαριλάου Τρικούπη, είτε ως Ιπποκράτους οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν επεδίωξαν να «δέσουν» τους οπαδούς τους. Η δημοκρατική παράταξη έγινε πλειοψηφία χάρις στον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα, χάρις στις νέες δυνατότητες που έδωσε στους πολίτες. Και υπέστη συντριπτική ήττα όχι μόνο λόγω των Μνημονίων, αλλά γιατί οι πολίτες κατάλαβαν ότι δεν ξερίζωσε από την Ελλάδα τις παθογένειες που είχε δημιουργήσει η Δεξιά.
Ο πρόσφατος διορισμός ενός οφειλέτη στην προεδρία μιας τράπεζας είναι χαρακτηριστικό μιας «κοινωνίας των κολλητών». Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή σε δεξιά ή αριστερή διακυβέρνηση. Όχι, όμως, σε περιβάλλον ΠΑΣΟΚ. Όχι σε περιβάλλον δημοκρατικής παράταξης. Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, έστω και με ένα μικρό ποσοστό, αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Γιατί ανατρέπουν την αίσθηση της Δικαιοσύνης και υπονομεύουν τη νομιμοποίηση της πολιτικής.
ΥΓ. Προσωπικά πιστεύω ότι η χώρα έχει ακόμη ανάγκη το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά όσο η Αριστερά αρνείται να αναλάβει ευθύνες. Γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι κυβέρνηση από τον Μάιο του 2012. Θα πρέπει, όμως, τα στελέχη του να αποφασίσουν τα ίδια για τη χρησιμότητά του. Και να σταματήσουν να το απαξιώνουν. Γιατί οι ίδιοι οι κορυφαίοι του Κινήματος έχουν απαξιώσει τον Ανδρέα και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ πολύ πριν τον κ. Βορίδη. Οι εκσυγχρονιστές τον Ανδρέα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Σημίτη και όλοι μαζί το «σημερινό» ΠΑΣΟΚ -λες και δεν ήταν υπουργοί του (και πρόεδροί του) μέχρι πριν από ελάχιστους μήνες.
Δε γίνεται τώρα να φταίει το ΠΑΣΟΚ για όλα και αυτοί για τίποτα. Αδικούν όσους (λίγους) έμειναν στις επάλξεις από αίσθηση καθήκοντος. Γιατί, άλλο κίνητρο δεν τους άφησαν οι προηγούμενοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!!!!!!!!!