Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ο Ρουμελιώτης εκθέτει Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν ήθελε το κούρεμα - video

Ιδιαίτερα σημαντικές αποκαλύψεις από τον πρώην Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη. 
Το ΔΝΤ τόνισε ήθελε κούρεμα του χρέους, η Ελλάδα δεν ήθελε (vid)
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, μίλησε στο ΣΚΑΙ με αφορμή τα όσα ακούγονται γύρω από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.
“Το ΔΝΤ άλλαξε τους κανόνες για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και αποφευχθεί η γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ ανέφερε ακόμα ότι:...

“Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, από την αρχή επέσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρωζώνη απέρρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση”.
“Είχαμε πιθανότητες τότε, το χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά και είχα κάνει συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να οδηγήσει στα άκρα με Ευρωζώνη και δεν την πίεσε αρκετά για την αναδιάρθρωση χρεους. Όμως, είναι η ενδιαφερόμενη χώρα που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αναδιάρθρωση του χρέους της”.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
“Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πίεσε αρκετά τους Ευρωπαίους, δεν είχε καταλάβει γιατί γαλλικές και γερμανικές τράπεζες δεν ήθελαν το κούρεμα και τους έδωσε χρόνο να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα”.
Και πρόσθεσε:
“Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους. Έλεγαν ότι δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι, ότι θα γίνει επιτροπή για να το συζητήσει και  τελικά το ταμείο επέβαλλε το κούρεμα. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα άγνοιας, δεν δικαιολογείται. Είχαν συμβούλους που τους ενημέρωναν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους είχαν δείξει επανειλημμένα τι πρέπει να γίνει”.
Πάντως, δεν απέφυγε να προχωρήσει και σε μία προσωπική εκτίμηση. 
“Οι Γερμανοί θα κάνουν συμψηφισμό και θα γίνει νέο κούρεμα, αντί πολεμικών αποζημιώσεων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: