Ποιος ήταν ο χρηματιστηριακός δείκτης με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο;
Δεν ήταν ο πανίσχυρος Dax, παρόλο που έχει σημειώσει ιστορικά υψηλά, αλλά ούτε και κάποιος δείκτης εκτός της ταραγμένης ευρωζώνης, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας ή της Ελβετίας. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το Μάιο του 2012...
Η σταδιακή οικονομική και πολιτική πρόοδος δεν «πουλάει» στην τηλεόραση, όσο πωλούν οι διαδηλώσεις και οι ταραχές. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία στην Ελλάδα, ότι η χειρότερη φάση της κρίσης μπορεί να φτάνει στο τέλος της. Η ελληνική οικονομία είναι μεν μικρή, αλλά παραμένει σημαντική για τον επαναπροσδιορισμό του κινδύνου στις παγκόσμιες επενδύσεις: αν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μία οικονομία σε φάση ανάκαμψης, έχοντας υποβληθεί στη «θεραπεία» της δημοσιονομικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων στην πλευρά της προσφοράς, τότε θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με την ίδια λογική, εάν η Ελλάδα σκοντάψει, τα υπόλοιπα κράτη της περιφέρειας της ευρωζώνης μπορεί να ενθαρρυνθούν να καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς.
Σίγουρα, η Ελλάδα δεν έχει «διορθωθεί» ακόμη –η χώρα μόλις εισήλθε στο έκτο έτος ύφεσης και η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Αλλά, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), βρίσκεται κοντά σε υψηλά των δύο τελευταίων ετών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να εκδώσουν χρέος στις αγορές κεφαλαίων. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού φέτος, και η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη αναμένεται για το 2014.
Αυτό έχει επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο ράλι για τα «Risk on» των τελευταίων μηνών.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων είναι τώρα αρκετά κάτω από 10 τοις εκατό, έχοντας φτάσει την ανώτατη τιμή στις xxxx μονάδες. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β-, με σταθερή προοπτική, έχοντας προηγουμένως κρίνει την χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ο Willem Buiter, ο οικονομολόγος ο οποίος επινόησε τον όρο «Grexit» (έξοδος της Ελλάδας), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ είναι ακόμη εφικτή, δεν αποτελεί πια μέρος του βασικού του σεναρίου.
Είναι αλήθεια ότι η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη. Στο τέλος του 2012, το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 24 τοις εκατό, γεγονός που δυσχεραίνει σαφώς την αποκατάσταση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί κατά 14 τοις εκατό από την κορυφαία τιμή του το 2009. Το αποτέλεσμα αυτού, σε συνδυασμό με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, ήταν η σταθερή βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μειώθηκε στο 5 τοις εκατό το Σεπτέμβριο του 2012, από 16 τοις εκατό το 2009. Η αντιμετώπιση του επίμονου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, συνεπώς πρόκειται για ευχάριστη είδηση.
Εκτός από τις μειώσεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα και την απελευθέρωση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, του τουρισμού και μεγάλου μέρους του τομέα λιανικού εμπορίου, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αξιολόγηση της φοροδιαφυγής και την αποσαφήνιση της ιδιοκτησίας γης. Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά το ύψος των εσόδων που μπορεί να προκύψουν, είναι σημαντικό: οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τρέχουσες ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων είναι της τάξης των € 30 δις.
Η κυβέρνηση, παρουσίασε πρόσφατα έναν κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων, «χρυσές μετοχές» (κυρίως σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας) και ιδιοκτησίες προς πώληση. Τα έσοδα από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να ανέλθουν σε μόνο €23,5 δις μέχρι το 2020, τα μισά δηλαδή από όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί, αλλά τουλάχιστον παρατηρείται κάποια πρόοδος.
Έχουν εντοπιστεί και περικοπές δαπανών, κυρίως σε μισθούς του δημοσίου και κοινωνικές δαπάνες. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2010 θα πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 17 στο 14 τοις εκατό το 2013.
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλές ειδήσεις. Εάν η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ μπορέσει να ισούται ή να υπερβεί τις προσδοκίες, τότε το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί σταδιακά στο μηδέν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να πειστούν οι επενδυτές ότι η ευρωζώνη μπορεί να αγκαλιάσει τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς, και ότι δε χρειάζεται να είναι όμηρος των οικονομικών ελίτ. Φυσικά, τα θετικά νέα δε συνεπάγονται και μείωση των κινδύνων, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, αλλά δείχνουν ότι μερικές φορές, η πραγματικότητα είναι καλύτερη από ό,τι προτείνουν τα δραματικά πρωτοσέλιδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου