Σάββατο 11 Μαΐου 2013

WSJ: Ο ισχυρός Σαμαράς που «εκτόπισε» τον Τσίπρα

Η WSJ πλέκει το εγκώμιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά 

μέσα από ένα εκτενές άρθρο που υπογράφει ο Ελληνοαμερικανός ιστορικός και πολιτικός αναλυτής, Σπύρος Δράινας (Stan Draenos), σημειώνοντας πως παρά την δύσκολη κατάσταση, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αν και χαμηλών τόνων, επιδέξιος και αποφασιστικός, κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, «εκτοπίζοντας» τον μεγάλο αντίπαλο κ. Αλέξη Τσίπρα που ήταν ο «πρωταγωνιστής» πριν τις εκλογές...


Χαράσσοντας έναν δρόμο με επιτυχίες που έχουν μετριάσει τα πολιτικά πάθη και έχουν ισχυροποιήσει τις προοπτικές της Ελλάδας ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να στρέψει όλα τα φώτα πάνω και να αφήσει μίλια μακρυά τον Αλέξη, επισημαίνεται στο άρθρο. 

Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή σε σχέση με έναν χρόνο πριν, υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον «φρέσκο» και νέο σε ηλικία Αλέξη Τσίπρα που πριν τις εκλογές έμοιαζε ως ο καταλληλότερος για  να αναλάβει την εξουσία. 

Πώς τα κατάφερε όμως ο Αντώνης Σαμαράς; 

Κατόρθωσε να σχηματίσει μια ασυνήθιστη κυβέρνηση συνασπισμού που ήταν αντιμέτωπη με μια γιγάντια πρόκληση: να πείσει τους επιφυλακτικούς διεθνείς δανειστές, ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις αυστηρές απαιτήσεις προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης...

«Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Α. Σαμαράς τα κατάφερε και έκτοτε η ορμή του ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε να κοπάζει», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος προχωρά σε σύγκριση του Α. Τσίπρα με τον Α. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι παρά την ποσοστιαία άνοδο του κόμματός του, ο Τσίπρας δεν είναι η ηγετική μορφή που ήταν ο Α. Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, γράφει ο Σπ. Δράινας, με την χαμηλών τόνων, αλλά αποτελεσματική του διακυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και «έχει επιδείξει μια μη αναμενόμενη δεξιότητα και αποφασιστικότητα στο να κατευθύνει την χώρα, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης κατάστασης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: