Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αποσύρονται από Ελλάδα και Κύπρο κεφτέδες με κρέας αλόγου των καταστημάτων ΙΚΕΑ

Νέα διάσταση παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρεάς αλόγου. 

Το απαγορευμένο κρέας εντοπίστηκε σε δείγμα από κεφτεδάκια των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Τσεχία και είχε παρασκευαστεί στη Σουηδία. Το προϊόν αποσύρεται από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχει διανεμηθεί.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Γιόζεφ Ντίμπεν, εκπρόσωπος της κτηνιατρικής αρχής στην...
Τσεχία, δηλώνει: “Δεν σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα είναι οπωσδήποτε επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Η σύνθεση του προϊόντος είναι λάθος. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας αλόγου χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό αντικατάστατο του βοδινού κρέατος ή μέρος αυτού αναμίχθηκε στο προϊόν χωρίς όμως να δηλωθεί”.
Η σουηδική εταιρία προκειμένου να περιορίσει την ανησυχία στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις κατεψυγμένων κεφτέδων, που πωλούνταν στα εστιατόρια του καταστήματος σε όλη τη Σουηδία, παρόλου που η συγκεκριμένη ποσότητα δεν είχε διατεθεί εκεί.
Η εταιρία προχώρησε σε περαιτέρω ελέγχους και σε άλλα προϊόντα εντοπίζοντας κρέας αλόγου και σε διαφορετική ποσότητα με κεφτέδες, οι οποίοι όμως δεν είχαν διανεμηθεί στο καταναλωτικό κοινό.
Το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στη συνάντηση των ευρωπαϊων υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να προωθηθούν μεταρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ευρωπαϊκή βιομηχανία παρασκευής τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: