Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ό, τι δεν έκαναν Γιώργος και Παπαδήμος

Το Παρίσι δεν έχει αποκληθεί τυχαία «Πόλη του Φωτός». Ένας ιδιαίτερος μυστικισμός το περιβάλλει, και καθηλώνει κάθε επισκέπτη, προσφέροντάς του την πολυτέλεια μιας νοσταλγικής περιήγησης του μυαλού και της καρδιάς του: Στο χθες, στο σήμερα, στο αύριο που έρχεται.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, που ακολούθησε εκείνη την ακόμη πιο κρίσιμη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός δικαιούται να… ξαποστάσει. Για να αντικρίσει την εικόνα μιας Ελλάδας η οποία βγαίνει από τη διεθνή απομόνωση. Μιας Ελλάδας που επιστρέφει.
Αυτή η αλλαγή status στον διεθνή αυτοπροσδιορισμό της χώρας, είναι και το σημαντικότερο κέρδος από τις...
κινήσεις του τελευταίου διαστήματος. 
Θυμηθείτε μονάχα τι συνέβαινε επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου
Η Ελλάδα ήταν περίπου… απαγορευμένη ζώνη, καθώς οι ξένοι ηγέτες απέφευγαν επιμελλώς να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη ουσίας ή έστω σημειολογικής στήριξης στην Αθήνα. Αλλά και οι δυο τέως πρωθυπουργοί, αντιμετώπιζαν σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» για μια δική τους επίσκεψη στο εξωτερικό.
Αυτή η περίοδος μοιάζει πλέον να περνά οριστικά στο παρελθόν. 
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κερδίσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, και τον σεβασμό της, κάτι που δεν συνέβαινε με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου. Με αποτέλεσμα, εκείνο το εθνικό εμπάργκο κατά της Ελλάδας να επιδεινώνει την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα μας.
Η σελίδα γυρίζει. Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο. 
Και μαζί με εμάς, κερδίζει χρόνο και η Ευρώπη. 
Είτε για να επιτευχθεί η συνθηκολόγηση της Γερμανίας με την… κοινή λογική, είτε για να μπει το Βερολίνο σε διεθνές, πολιτικό και οικονομικό εμπάργκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: