Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πανικός στην Ιπποκράτους για τα σύμβολα της 3ης Σεπτέμβρη

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ NEAΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Η διαμάχη που ξέσπασε για την 3η Σεπτέμβρη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αστεία, αν η συγκυρία δεν ήταν τραγική. Είναι μάλλον ενδεικτική για την ανασφάλεια των πασόκων, που φοβούνται πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον κόσμο θα τους πάρει τα σύμβολα. Είναι επίσης ενδεικτική για τον οπορτουνισμό των «νεοσυριζαίων» πασόκων, που προσπαθούν να πείσουν ότι όλοι οι άλλοι μετακινούνται και εκείνοι μένουν σταθεροί όταν βγαίνουν στη γύρα σε αναζήτηση πιο πρόσφορης πολιτικής στέγης...
 
Σε όλη αυτή την ιστορία την μικρότερη ανάμειξη την είχε η Κουμουνδούρου. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το «Νέο Αγωνιστή» είχε επισημοποιηθεί την 1η Απριλίου, στο πλαίσιο μιας εκλογικής συνεργασίας και με άλλες πασοκικές συλλογικότητες όπως η Ενωτική Κίνηση (Κοτζιάς, Κουρουμπλής) καθώς και στελέχη γύρω από τον Αλ. Μητρόπουλο.

Η ιδέα για την εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρη ήταν του Νέου Αγωνιστή και συγκεκριμένα της Νίνας Κασιμάτη. Η ιδέα να μιλήσει εκεί ο Τσίπρας επίσης. Το αίτημα μεταφέρθηκε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν θετικός. Το ότι θα το κάνει, δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Ο Τσίπρας πάει Βενετία το Σάββατο και θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης την Κυριακή το βράδυ. Θα γυρίσει Δευτέρα και καθόλου βέβαιο δεν είναι, αν θα παραστεί στην εκδήλωση.  

Τον πανικό όμως τον προκάλεσε η αφίσα που τύπωσε ο Νέος Αγωνιστής για την εκδήλωση του με συνθήματα την «εθνική ανεξαρτησία», τη «λαϊκή κυριαρχία» και την «κοινωνική απελευθέρωση». Κάτι που είχε φλερτάρει ο Τσίπρας προεκλογικά με παπανδρεϊκές παρόλες (χρονοντούλαπα) και μανιέρες, κάτι που έγραφε στο πανώ μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη (έστω και της Αριστεράς) κάτι που γινόταν τρεις του Σεπτέμβρη, οι πασόκοι τρόμαξαν πως πάνε να τους κλέψουν την κληρονομιά.

Άλλωστε, οι του Νέου Αγωνιστή, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον που προκάλεσε η εκδήλωση τους διέρρεαν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να «μεταφράσει» το νόημα των συνθημάτων στη σημερινή συγκυρία.   
Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην επίθεση, μιλώντας για βαρύτατο ατόπημα και πρόκληση: «η ιστορία κάθε κόμματος δεν αντιγράφεται ούτε παραχαράσσεται».

Ο Νέος Αγωνιστής απάντησε επιθετικά και σε υψηλούς τόνους ότι διοργανώνει εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη «γιατί διαπνεόμαστε από τις αρχές της στην πολιτική μας πράξη. Σε αυτούς που έχουν απεμπολήσει και τώρα αντιποιούνται την ταυτότητα και την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, παριστάνοντας ότι θίγονται, υπενθυμίζουμε ποιες είναι οι αρχές της διακήρυξης: Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση - Δημοκρατική Διαδικασία!

Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν το Μνημονιακό ΠΑΣΟΚ έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις αρχές». Μύλος έγινε η υπόθεση όταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μενέλαος Γκίβελος, τρομοκρατημένος από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε απέσυρε την συμμετοχή του με το επιχείρημα ότι συμβολικές αναφορές όπως η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη πρέπει να φυλάσσονται μακράν από κάθε κομματική σκοπιμότητα και να αντιμετωπίζονται ως ιστορικές παρακαταθήκες.

Λίγο πολύ ο νέος Αγωνιστής του καταλόγισε Αλτσχάιμερ: «Αν όντως είπε αυτά που του αποδίδονται - ή δεν θυμάται ή δεν ακριβολογεί ως προς την μεταξύ μας σαφέστατη συνεννόηση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και την οργανική ένταξη του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
 
Στην Κουμουνδούρου δήλωναν αναρμόδιοι, επιμένοντας ότι πρόκειται για μια εκδήλωση του Νέου Αγωνιστή. Προφανώς έχουν κάθε λόγο να χαίρονται με αυτά που συμβαίνουν.


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: