Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΚΡΙΜΑΙΑ; Νέο μέτωπο ανοίγει ο Πούτιν

Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Την οργή του Ελσίνκι έχει προκαλέσει η συστηματική εκστρατεία ψεύδους από το Κρεμλίνο το οποίο αμφισβητεί τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας της χώρας. Η καταγγελία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
και θέτει την Φινλανδία σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού καθώς υπάρχει το προηγούμενο της Κριμαίας την ώρα που οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ περνούν διά πυρός και σιδήρου.

Φινλανδία και Εσθονία κατηγόρησαν τους Ρώσους για παραβίαση του εναερίου χώρου τους με τους Φινλανδούς σε δύο περιπτώσεις να σηκώνουν πολεμικά για αναχαίτιση λόγω της παρουσίας ρωσικών πολεμικών πάνω από τον Κόλπο της Φινλανδίας, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται.
Η Φινλανδία ετοιμάζεται να γιορτάσει του χρόνου τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Ρωσία με την οποία μοιράζεται κοινά σύνορα και η ρωσική επιθετικότητα κάνει τους Φινλανδούς να τρομάζουν.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 με τον Πούτιν να δηλώνει ότι η περιοχή πρέπει να γυρίσει στη Ρωσία ένας από τους πρώην συμβούλους του Πούτιν είπε ότι τώρα θα έστρεφε το βλέμμα του στη Φινλανδία.
Η Κριμαία ήταν μέρος της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας  μέχρι το  1954 όταν ο έλεγχος πέρασε στην Ουκρανία.
Ο Αντρέι Ιλαριόνοφ, οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν μεταξύ 2000 και 2005 είπε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet: “Τμήμα της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας των Βαλτικών κρατών και της Φινλανδίας  είναι χώρες όπου ο Πούτιν διεκδικεί κυριότητα.”
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Πούτιν βλέπει την ανεξαρτησία της Φινλανδίας ως «προδοσία ενάντια στα εθνικά συμφέροντα».
Η ανησυχία της Φινλανδίας γίνεται μεγαλύτερη από τη στιγμή που δεν είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και μία εισβολή δεν θα θεωρείτο ως επίθεση κατά της συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: