Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Δεκτές επί της αρχής οι προσφυγές των καναλιών - Σε άλλη συνεδρίαση η συνταγματικότητα του νόμου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWSΠαραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ
Με πλειοψηφία 16-9 μετά από συνεδρίαση 4 ωρών
Διακόπηκε η διάσκεψη της ολομέλειας χωρίς να οριστεί νέα
Σε άλλη συνεδρίαση το ΣτΕ θα συζητήσει την συνταγματικότητα του νόμου Παππά
Τι ανέφεραν οι προσφυγές Mega, Ant-1, Alpha, Skai, Epsilon και... Ενωσης Ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών

Μετά από τέσσερις ώρες διάσκεψης της ολομέλειας των μελών του ΣτΕ οι ανώτατοι δικαστές ψήφισαν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών των καναλιών.

Οι προσφυγές έγιναν παραδεκτές από ισχυρή πλειοψηφία των μελών του ΣτΕ και ψήφους 16-9 σύμφωνα με πληροφορίες.
Η πλειοψηφία δεν πείστηκε από την εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου που είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπαγεωργίου να επανήλθε και με νέα τοποθέτηση του να στήριξε και πάλι τις θέσεις του.
Κατόπιν αυτών ο εισηγητής της υπόθεσης Γ.Παπαγεωργίου ξεκίνησε να αναπτύσσει τη πρόταση προς τους συναδέλφους του αλλά η διάσκεψη διακόπηκε.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να οριστεί νέα ημέρα διάσκεψης. Κατά πληροφορίες, πριν ολοκληρωθεί, οι ανώτατοι δικαστικοί ξεκίνησαν να συζητούν την ουσία της υπόθεσης χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η συζήτηση.
Σε επόμενη διάσκεψη θα κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του νόμου που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
Γιατί προσέφυγαν στο ΣτΕ τα κανάλια
Στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου είχαν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.
Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Επίσης στρέφονται κατά της απόφασης να μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες στο υπουργό Επικρατείας, αντί του ΕΣΡ, ξεπερνώντας την συνταγματική επιταγή.
Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Μαραθώνια η συνεδρίαση
Η κρίσιμη συνεδρίαση της -κεκλεισμένων των θυρών- τρίτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε τελικά στις 17:25.
Οι δικαστές αποφάσισαν να διεξαχθεί η συνεδρίαση παρά το γεγονός ότι ένα απρόσμενο περιστατικό που σημειώθηκε χθες πυροδότησε σενάρια ακόμα και για επ΄αόριστον αναβολή της διάσκεψης ή και για επανασυζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο. Εκτός από το πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή αιφνιδίως στο τακτικό μέλος της σύνθεσης ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για τοποθέτηση στεντ, ένα αναπληρωματικό μέλος ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής, έσπασε το πόδι του σε ατύχημα στην Κρήτη και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει παραστεί σε καμία από τις τρεις διασκέψεις των συναδέλφων του.
Κατά συνέπεια, στην συγκεκριμένη σύνθεση της Ολομέλειας, το ένα αναπληρωματικό μέλος θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αιφνιδιαστική ασθένεια του κ. Βώρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άλλο αναπληρωματικό μέλος στην συγκεκριμένη σύνθεση.
Εντονη ενόχληση για τη δημοσιοποίηση «ροζ» σκανδάλου
Την ίδια στιγμή, το γεγονός της εμπλοκής ενός ανώτατου δικαστικού σε μία προσωπική ιστορία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω διαρροών e-mails, αλλά και το ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε την διενέργεια πειθαρχικού του ελέγχου, μεσούσης της διαδικασίας, προκαλεί αρνητικό κλίμα που είναι άγνωστο που θα οδηγήσει...
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι δικαστές που ενοχλημένοι μιλούν για την “επιλογή” του χρόνου να δημοσιοποιηθούν τώρα αυτά τα προσωπικά στοιχεία με τις συνομιλίες του δικαστικού λειτουργού με νεαρή σπουδάστρια και υποψήφια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, το 2014!
Πηγές πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα του εμπλεκόμενου ανώτατου δικαστικού στη σημερινή διάσκεψη.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής, δεν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί του παραδεκτού, του βασίμου και του εννόμου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών.
Απορρίφθηκαν οι αλληλο-ενστάσεις καναλιών
Την ίδια ώρα, η ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νίκο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την Σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου, απέρριψαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Star, Αλτερ Εγκο και «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων Γ. Βαρδινογιάννη, με τις οποίες η μια εταιρεία στρέφονταν σε βάρος της άλλης για θέματα σχετικά με την διαδικασία στον επίμαχο διαγωνισμό.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: