Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ως κοινοβουλευτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη – Όσα έγιναν στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νίκου Παππά
- Οξεία ήταν η σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας στη δευτερολογία του ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο.
«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο
Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, χαριεντιστώ ή συνδιαλλαγώ μαζί του. 
Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρει αρχηγό και κομματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. 
Μην απορήσετε εάν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό»... είπε ο πρωθυπουργός.


Για θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού, έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς.

Ωστόσο, σοβαρή και σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση που είχαμε και στο άλλο μέτωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη εφ όλης της ύλης
και όπως σχολιάζουν άλλωστε και πηγές του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης που σήκωσε το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής σύγκρουσης.
Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην αίθουσα μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ παρέμεινε στις ομιλίες όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι δεν άλλαξε τίποτα με την επανεκλογή του. Μάλλον, όπως σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν υψηλές οι προσδοκίες του, για να απαντήσει στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης και να καταλογίσει αλαζονική συμπεριφορά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις για να σας δείξουμε την πόρτα εξόδου» και ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη, «ελάτε με φόρα», αυτή τη ρήση που είχε χρησιμοποιήσει και η Πόπη Τσαπανίδου όταν είχε υποδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ο πρωθυπουργός ότι αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει σε τρία χρόνια από τώρα, το 2027, εάν πρόκειται να αλλάξει ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες για αλαζονική συμπεριφορά.

Κλείνοντας, ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης στο οποίο ενεπλάκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων των δεξιών εδράνων, είναι αυτοί περί πατριωτισμού και ακροδεξιάς
.
Μια συζήτηση την οποία χαρακτήρισε άχαρη ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πατριωτισμός φαίνεται με τη στάση και με τις επιλογές μας, για παράδειγμα την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ενώ σημείωσε με νόημα ότι «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων», θυμίζοντας μια έκφραση του Σάμιουελ Τζόνσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: